Testarea largă pentru depistarea cazurilor de Covid-19, RECOMANDATĂ de Comisia Europeană
Data publicării:
Autor: Andrada Oana
WhatsApp
Foto ilustrativ
Foto ilustrativ
Comisia Europeană a publicat, vineri, un set de recomandări privind o abordare comună vizavi de testarea pentru Covid-19 în țările europene.

Recomandările au fost aprobate de Comitetul pentru securitate sanitară pentru a „raționaliza abordările naționale și pentru a asigura o testare mai coerentă pentru COVID-19 în întreaga UE”.

Comisarul pentru sănătate și siguranța alimentară, Stella Kyriakides, susține că, dat fiind și sezonul gripei, „este mai important ca oricând ca toate statele membre să dispună de strategii de testare eficace și solide”.

Raportul Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor prevede că „strategiile solide de testare și capacitățile suficiente de testare sunt aspecte esențiale ale pregătirii și răspunsului la COVID-19, permițând detectarea timpurie a persoanelor potențial infectate și dezvăluind ratele de infecție și transmiterea în cadrul comunităților. Mai mult, acestea sunt o condiție prealabilă pentru urmărirea adecvată a contactelor”.

Comisia recomandă testarea largă 

„Statele membre ar trebui să implementeze o testare largă, pentru a detecta rapid o creștere a cazurilor și pentru a identifica grupurile cu risc crescut de îmbolnăvire”, transmite Comisia prin raport. 

Prin intermediul Comitetului pentru securitatea sanitară (HSC), este necesară realizarea unui acord la nivelul UE pentru strategii și metodologii de testare comune. Testele RT-PCR ar trebui introduse din octombrie 2020 până în primăvara 2021, recomandă Comisia.

România se numără printre statele care au un sistem de prioritizare a testării cazurilor.

„Testarea tuturor cazurilor cu simptome compatibile COVID-19, inclusiv simptome ușoare, ar trebui să fie prioritatea. Pentru a realiza acest lucru, populația ar trebui să aibă acces ușor la testare și să fie încurajată să solicite testarea imediată când apar simptome compatibile COVID-19”, mai transmite Comisia Europeană. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel