Data publicării:
Testare elevi școală. Regăsiți aici formularul de exprimare a consimțământului părinților
Regăsiți aici formularul de exprimare a consimțământului părinților privind testarea elevilor!
”În cazul elevilor care prezintă în timpul orelor de curs simptome specifice COVID-19, Ministerul Sănătății recomandă testarea cu teste antigen rapide în cabinetele medicale școlare, atunci când acest lucru este posibil. Testarea este esențială pentru deschiderea în siguranţă a şcolilor, pentru sănătatea copiilor și profesorilor și pentru binele întregii comunități.Pentru ca testarea să fie posibilă, este necesar ca părinţii să îşi exprime în scris consimțământul, care poate fi descărcat aici:http://bit.ly/consimtamant_testRecomandăm părinților să aducă din prima zi de școală formularul de consimțământ tipărit și semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie. Informații relevante din ordinul comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății (http://bit.ly/ordin_comun_scoli): În cazul în care elevii prezintă în timpul orelor de curs stare febrilă sau alta simptomatologie specifică infectării cu SARS-CoV-2, se aplică protocolul de izolare.
În cazul în care există un consimțământ informat și semnat al părintelui/tutorele legal cu privire la acordul de recoltare a probelor de exsudat nazofaringian în vederea testării elevilor simptomatici, aceștia vor putea fi testați, într-o primă fază, cu teste antigen rapide, în cadrul cabinetelor medicale.
Elevul care a împlinit vârsta de 18 ani va semna consimțământul personal. Toate testele rapide efectuate în cabinetul medical școlar de la nivelul unității de învățământ vor fi raportate către DSP/DSPMB în maxim 24 ore. Dacă părintele/tutorele legal nu își exprimă acordul pentru testare, în cazul existenței unor simptome specifice, ca și în cazul în care nu există cabinet medical în unitatea școlară, acesta va lua legatura cu medicul de familie în vederea stabilirii pașilor următori.
Testarea cu teste antigen rapide se recomandă și:
1) cadrelor didactice și altor angajați ai unității școlare, simptomatici, a căror simptomatologie de boală debutează în timpul orelor de curs
2) colegilor cazurilor confirmate atât elevi (colegi de clasă) cât și cadre didactice/personal auxiliar din unitatea de învățământ (inclusiv celor asimptomatici), imediat după confirmarea primului caz”, a transmis Ministerul Sănătății.
DESCĂRCAȚI AICI FORMULARUL.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că, vineri la prânz, 149 de localităţi sunt în scenariul roşu privind condiţiile de desfăşurare a cursurilor şcolare şi 903 în scenariul galben
"Sunt 149 de localităţi aflate acum în scenariul roşu. Sunt 903 localităţi în scenariul galben, în care vor merge copii de grădiniţă, vor merge cu prezenţă fizică clasele I - IV plus clasa pregătitoare şi, de asemenea, vor merge elevii din clasele terminale care vor susţine examenele naţionale în curând", a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă.
El a precizat că în ordinul comun pe care l-a semnat împreună cu ministrul Sănătăţii referitor la începerea cursurilor s-a încercat să se răspundă tuturor întrebărilor posibile cu privire la şcolile care se deschid, în ce scenariu, având în vedere, totodată, perspectiva părinte - profesor - manager de şcoală.
"Sunt trei scenarii. Sub 1 la mie rată de infectare, între 1 şi 3 la mie rată de infectare şi peste 3 la mie rată de infectare, dar nu mai mare de 6 la mie", a completat Cîmpeanu.
Ministrul a precizat că decizia nu putea fi luată mai devreme, pentru că autorităţile nu aveau cum să cunoască evoluţia epidemiologică.
"S-a precizat foarte clar că principalul parametru în decizia de a deschide sau nu şcolile este evoluţia epidemiologică din perspectivă cantitativă - rata de infectare şi din perspectivă calitativă - apariţia unor noi tulpini. Deci nu se putea prea devreme. S-a luat această decizie marţi, am avut hotărârea CNCSU miercuri şi am lucrat împreună cu domnul ministru al Sănătăţii şi cu colegii din Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei vreme de două zile - nu o să spunem public, cu domnul ministru zi şi noapte, zi şi noapte în cea mai pură exprimare directă - ca să putem să luăm în considerare toate aspectele necesare asigurării stării de sănătate şi asigurării dreptului la învăţătură", a detaliat Cîmpeanu.
El a adăugat că vineri a luat legătura cu toate inspectoratele şcolare judeţene
"Astăzi am intrat, înainte de ora 12,00, în legătură cu toate inspectoratele şcolare judeţene pentru a mă asigura că încă de dimineaţă fiecare ştie lista localităţilor - 2.181 în scenariul verde, 903 scenariu galben şi 149 în scenariul roşu. În funcţie de aceste liste, încă de dimineaţă în fiecare şcoală se fac şedinţe pentru măsurile care vor trebui luate în vederea deschiderii în condiţii optime luni. Acesta e calendarul", a precizat ministrul Educaţiei.
Întrebat cu privire la distanţare, el a reafirmat că "se recomandă distanţa minimă de un metru"
"Dar, având în vedere că nu se poate schimba infrastructura şcolară din România pe parcursul a câteva zile, mizez pe priceperea managementului din fiecare şcoală şi verificăm, monitorizăm această pricepere, pentru a asigura o distanţare maxim posibilă prin reconfigurarea mobilierului, prin toate celelalte măsuri. Repet că nu vor fi clase cu un număr atât de mare de elevi pentru simplul motiv că am diminuat, e drept, la clasa a IX-a, început de ciclu liceal, deci urmează, dar prin excepţiile pe care le-am menţionat, elevi cu vulnerabilităţi, elevi cu aparţinători cu vulnerabilităţi şi elevi cu simptome, vă asigur că nu vor exista. (...) Dacă cineva va vrea să măsoare dacă se respectă distanţa de un metru sau dacă sunt doar 98 de cm, nu face parte din strategia MEN de a combate", a susţinut Sorin Cîmpeanu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News