Data publicării:
Testare coronavirus. Streinu - Cercel: Aceste trei informaţii vor schimba complet abordarea
Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, a anunţat că în Bucureşti va fi testat un eşantion de 10.500 de persoane, în cadrul unui studiu ştiinţific pentru depistarea celor infectaţi cu noul coronavirus, din dorinţa de a preveni astfel formele severe de boală.
"Nu trebuie să lăsăm oamenii să se îmbolnăvească. Nu trebuie să ne pregătim doar la nivelul spitalelor, ci trebuie să facem în aşa fel încât oamenii să nu se îmbolnăvească. Iar ca să nu se îmbolnăvească, noi trebuie să ştim pe unde circulă acest virus în momentul de faţă şi pe unde a circulat. Este motivul pentru care facem această evaluare ştiinţifică", a arătat Streinu-Cercel în cadrul unei declaraţii susţinute la sediul Primăriei Capitalei, scrie Agerpres.
Streinu-Cercel a menţionat că pentru o populaţie de aproximativ 2 milioane de locuitori este necesară testarea a 9.558 de persoane, la acest număr fiind aplicată o corecţie de 10%. El a declarat şi că eşantionul poate fi redimensionat pe parcurs.
În acest sens, Streinu-Cercel a făcut referire la recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a solicitat efectuarea testelor pentru depistarea COVID 19. Managerul Institutului "Matei Balş" a arătat că este necesară testarea cadrelor medicale şi a pacienţilor, dar şi a populaţiei, pentru a şti dacă aceasta "este sănătoasă, dacă este infectată în momentul de faţă sau dacă a trecut prin infecţia" cu acest virus.
Vezi și: Testare coronavirus. Streinu-Cercel: NU se pune problema să intrăm în casele voastre!
"Aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare"
"Şi, dintr-o dată, aceste trei informaţii vor schimba complet modalitatea de abordare a problematicii acestei pandemii în viitorul imediat următor. Contextul este acesta: 80% din forme sunt forme uşoare şi medii de boală. Majoritatea acestor forme se consumă la domiciliu. Dar consumându-se la domiciliu, înseamnă că îi şi infectează pe cei din jurul zonei respective, motiv pentru care eu trebuie să mă deplasez din spital la casa omului, să văd despre ce este vorba acolo, să îl testez şi, dacă îl găsesc pozitiv, să îl şi tratez şi să îl carantinez pentru următoarele 14 zile la domiciliu", a spus el.
Streinu-Cercel a subliniat că, în lipsa screening-ului, formele uşoare pot să treacă nedetectate, generând formele ulterioare de infecţii severe. El a mai precizat că ministrul Sănătăţii şi-a acordat avizul pentru acest proiect şi a subliniat că este vorba despre un studiu "cu valoare ştiinţifică", nu despre o simplă testare. Totodată, a menţionat că în Bucureşti există 188 de persoane diagnosticate pozitiv, dintre care 116 în Sectorul 2; 6 în Sectorul 3; 11 în Sectorul 4; 3 în Sectorul 5; 14 în Sectorul 6; 24 în Sectorul 1.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News