Terorismul și securitatea alimentară, punctul central al turneului lui Macron în Africa
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Președintele Franței, Emmanuel Macron
Unul dintre obiectivele principale ale turneului este consolidarea cooperării multilaterale împotriva răspândirii terorismului jihadist din Sahel până în regiunea Golfului Guineei.

Continuarea luptei împotriva terorismului jihadist și securitatea alimentară în ciuda crizei provocate de războiul din Ucraina sunt temele principale ale turneului  pe care președintele Franței Emmanuel Macron îl va efectua în această săptămână în Africa.

Călătoria în Camerun (marți), Benin (miercuri) și Guineea Bissau (joi) își propune să dea ”un semn de prioritate politică” continentului la începutul celui de-al doilea mandat al lui Macron, a declarat o sursă de la Elysée.

Unul dintre principalele obiective ale turneului este consolidarea cooperării multilaterale împotriva răspândirii terorismului jihadist din Sahel în regiunea Golfului Guineei (nordul Camerunului, Benin și Togo).

În Benin, Macron și delegația sa, din care va face parte și ministrul Apărării, vor discuta cu autoritățile locale despre modalitățile de sprijin concret împotriva terorismului, o problemă care afectează din ce în ce mai mult țara.

Franța menține operațiunea militară Barkhane împotriva terorismului jihadist în regiunea Sahel și dorește să extindă cooperarea multilaterală în Golful Guineei.

Cu toate acestea, Parisul nu intenționează să staționeze trupe în mai multe țări africane, precum Togo sau Benin, deoarece niciuna dintre aceste țări nu a solicitat acest lucru, a spus sursa în timpul unei conversații cu jurnaliştii.

Dar Franța este, de asemenea, în proces de a-și retrage trupele din Mali, unde junta militară care conduce țara după o lovitură de stat a optat să se rupă de Paris și să folosească mercenarii companiei ruse, Wagner.

Expansiunea Wagner ”îngrijorează” Guvernul francez

Potrivit publicației Atalayar, expansiunea lui Wagner ”îngrijorează” Guvernul francez, recunoaște sursa Elysée, deoarece această companie, care este legată de Kremlin, este deja prezentă în Republica Centrafricană și a încercat să se extindă în alte țări africane precum Mozambic.

Sursa amintește că experiența arată că, ”sub acoperirea luptei împotriva terorismului ”, Wagner este un mijloc pentru unele guverne africane de a rămâne la putere cu prețul violenței sporite împotriva populației civile.

De asemenea, Franța urmărește de pe margine cum Rusia (fără Wagner) continuă să se poziționeze în regiune, de exemplu prin acordul de apărare pe care l-a semnat cu Camerunul în aprilie anul trecut.

A doua problemă majoră din turneul african al lui Macron va fi securitatea alimentară a Africii, care a fost pusă sub semnul întrebării de creșterea bruscă a prețurilor la alimente, în special la cereale, ca urmare a invaziei Rusiei în Ucraina.

Macron a propus inițiativa FARM de a ajuta țările africane să-și crească producția de alimente, idee care a primit sprijinul președintelui senegalez Macky Sall în iunie și pe care speră să o ”accelereze” în acest turneu.

Camerun, cea mai mare economie din Africa Centrală

Etapa Camerunului este cheia, deoarece este cea mai mare economie din Africa Centrală, are un sector important de producție și procesare a alimentelor, iar Franța speră să colaboreze cu aceste companii, inclusiv investiții în sectorul său agricol.

Vizita lui Macron în Camerun va avea inevitabil o componentă politică, deoarece președintele țării, Paul Biya, este la putere de 40 de ani.

Sursa de la Elysée a subliniat că ”nu organizăm nicio tranziție”, deși a asigurat că se vor discuta ”reforme”. Sursa a mai anunțat că Macron, care va avea o întâlnire cu tinerii și reprezentanții societății civile, dorește să se adreseze în mod special populației în ansamblu.

Turneul lui Macron va culmina joi în Guineea Bissau, o țară vorbitoare de limbă portugheză, dar care se angajează într-un proces de apropiere de Franța, fiind înconjurată de țări francofone. 

Citește și: 

Turneul lui Serghei Lavrov în Africa. Ce le-a promis acesta egiptenilor

Aflat într-o misiune în Egipt, Congo, Etiopia și Uganda, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, reasigură revenirea exporturilor de cereale esențiale pentru continent.

De menționat că majoritatea guvernelor din Africa și Orientul Mijlociu au încercat să se ferească de conflictul din Ucraina și, în ciuda apelurilor venite din partea Statelor Unite și a Occidentului în general, niciunul dintre ele nu a impus sancțiuni împotriva Moscovei... mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel