Tentativă de asasinat asupra unui fost președinte. Atacatorul a apăsat pe trăgaci, dar ceva s-a întâmplat - Video
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Tentativă de asasinat asupra unui fost președinte. Atacatorul a apăsat pe trăgaci, dar ceva s-a întâmplat / Foto: Pixabay, de Jan Marcus Trapp
Tentativă de asasinat asupra unui fost președinte. Atacatorul a apăsat pe trăgaci, dar ceva s-a întâmplat / Foto: Pixabay, de Jan Marcus Trapp
O tentativă de asasinat asupra vicepreședintelui Argentinei, Cristina Fernández de Kirchner, a avut loc în Buenos Aires.

La Buenos Aires, a fost loc o tentativă de asasinare a vicepreședintelui argentinian Cristina Kirchner. Aceasta nu a fost rănită, iar atacatorul a fost reținut, relatează The Guardian.

Incidentul a avut loc la întâlnirea lui Kirchner cu susținătorii, în apropierea casei ei. Videoclipul cu momentul asasinatului arată că bărbatul a îndreptat pistolul spre fața vicepreședintelui, dar nu a tras. Potrivit rapoartelor din presa locală citate de The Guardian, arma ar fi putut să se descarce și să tragă.  Făptașul ar fi un brazilian în vârstă de 35 de ani, care a fost arestat pe loc.

"Bărbatul care a fost identificat de cei care se aflau în apropiere și care avea o armă a fost reținut de ofițerii de securitate. L-au luat deoparte, au găsit arma, iar acum trebuie investigată", a declarat ministrul Securității, Anibal Fernandez, unui post local de știri.

Atacatorul ar fi apăsat pe trăgaci

Fernández a spus că arma de foc avea cinci gloanțe "și nu a tras chiar dacă trăgaciul a fost apăsat". El a declarat vineri sărbătoare națională pentru a oferi oamenilor timp să "se exprime în apărarea vieții, a democrației și în solidaritate cu vicepreședintele nostru".

El a precizat că deocamdată va fi atent la detalii până când ancheta va primi date mai exacte. Sondajele spun că Fernández de Kirchner și candidatul la președinție Alberto Fernández ar putea câștiga cu până la 19 puncte procentuale.

Momentul atacului a fost suprin de camera unei televiziuni aflate la fața locului. Imaginile îl arată pe bărbat împingând susținători, ridicând pistolul la fața lui Fernández de Kirchner și aparent încercând o împușcătură, dar pare să greșească. Unele rapoarte spun că bărbatul a îndreptat arma spre Fernández de Kirchner, dar nu a tras. Fostul președinte, principala figură politică a Argentinei, poate fi văzută reacționând, acoperindu-și fața și cocoșându-se. Din fericire, aceasta nu a pățit nimic.

Situația tensionată în Argentina

Nivelul violenței verbale a crescut în mod alarmant în rândul politicienilor de opoziție din Argentina în acest an, centrat în principal pe acuzațiile de corupție depuse împotriva lui Fernández de Kirchner în instanță. Unii politicieni de extremă din opoziție au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea pentru vicepreședinte.

După incident, o declarație a partidului Frente de Todos a lui Fernández de Kirchner a spus: "Incitarea la ură emanată din diferite sfere ale puterii politice, mass-media și judiciare împotriva fostului președinte, a dus doar la un climat de violență extremă".

Ministrul economiei, Sergio Massa, a numit incidentul o "tentativă de asasinat".

"Când ura și violența prevalează asupra dezbaterii, societățile sunt distruse și apar situații ca acestea: tentativă de asasinat", a spus el într-un tweet.

Fostul președinte Mauricio Macri a cerut o anchetă imediată asupra acestui atac "extrem de grav", "care, din fericire, nu i-a adus niciun prejudiciu vicepreședintelui".

"Au vrut să-o omoare pe Kirchner. Acesta este cel mai grav act de violență politică de la revenirea democrației", a scris pe Twitter ministrul de Externe al Argentinei, Santiago Cafiero.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel