Urmărește emisiunea live
Tensiuni Rusia - NATO. Ministrul suedez al Apărării afirmă că nu poate fi exclus un atac armat asupra ţării sale
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 21 ian 2022, 21:31
WhatsApp
Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt în 'poziții de atac' (surse CBS) / Sursa foto ilustrativ: Pexels
Unitățile ruse din apropierea Ucrainei sunt în 'poziții de atac' (surse CBS) / Sursa foto ilustrativ: Pexels
Ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, a declarat vineri că nu poate fi exclus un atac armat asupra ţării sale, relatează DPA. 

El a afirmat pentru Deutsche Welle că vrea să transmită clar faptul că Suedia este pregătită să se apere. 'Suedia este pregătită să îşi apere suveranitatea şi integritatea, alături de alte ţări cu care cooperăm de mulţi ani', a subliniat Hultqvist.

Suedia şi-a sporit prezenţa în Gotland, cea mai mare insulă a sa din Marea Baltică din cauza Rusiei

În ultimele săptămâni, Suedia şi-a sporit prezenţa în Gotland, cea mai mare insulă a sa din Marea Baltică, date fiind activităţile Rusiei în zonă şi în contextul amplificării tensiunilor din jurul Ucrainei.

Potrivit unor oficiali suedezi, nu a fost crescut nivelul de alertă, dar este totuşi analizată o redistribuire a resurselor. Armata a publicat joi fotografii cu trupe şi echipamente suplimentare. Hultqvist i-a vizitat miercuri pe militarii din Gotland. El a subliniat că operaţiunea, o demonstraţie a suveranităţii Suediei, va fi finalizată peste o săptămână.

'Trebuie să rămânem tenace'

'Trebuie să rămânem tenace', a spus el. Hultqvist a declarat recent că securitatea europeană în întregul ei este 'provocată şi ameninţată de acţiunile inacceptabile ale Rusiei'. În urmă cu câteva zile, nave de aterizare ruseşti au fost observate în Marea Baltică.

Un număr total de şase nave au fost văzute în zonă, mai multe decât în mod obişnuit, conform agenţiei de ştiri TT. Ele au părăsit de atunci Marea Baltică, dar trei s-au oprit la mijlocul săptămânii în zona maritimă Kattegat, din cauza unor condiţii meteo nefavorabile.

Suedia și Finlanda, parteneri apropiați ai NATO

La fel ca Finlanda vecină, Suedia nu este membră a NATO, dar ambele ţări sunt parteneri apropiaţi ai Alianţei Nord-Atlantice. În Finlanda, chestiunea aderării la NATO este dezbătută cu regularitate. Între timp, un mare avion cargo rusesc a făcut un ocol extins prin spaţiul aerian finlandez weekendul trecut, conform postului finlandez de radio Yle.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, urmează să se întâlnească luni cu ministrul de externe suedez Ann Linde şi ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?