Tensiuni Polonia - Ucraina, după ce la Kiev a fost numit ministru cineva care a lăudat un naționalist ucrainean responsabil de moartea a zeci de mii de polonezi secolul trecut
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Oficiali polonezi sunt revoltați după ce Ucraina a numit ministru adjunct de externe pe cineva care a lăudat un naționalist din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, personaj care a fost responsabil pentru uciderea a zeci de mii de polonezi.

Numirea lui Andrij Melnyk în funcția de ministru adjunct pentru afaceri externe în Ucraina a fost întâmpinată cu o reacție negativă în Polonia, Andrzej Dera, consilier principal al președintelui polonez Andrzej Duda, afirmând că Polonia „nu a putut accepta politicieni care au folosit Narațiunea Ban*era în spațiul public.”

Melnyk a tolerat recent crimele comise de ultranaționalistul ucrainean Ban*era, despre care se spune că ar fi fost implicat în uciderea a zeci de mii de polonezi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În timpul unui interviu la Polsat News TV, Dera a adăugat că Polonia nu se amestecă în numirile guvernamentale interne ale altor țări, dar în urma acestei mișcări, alți oficiali polonezi au numit-o ca fiind o insultă la adresa victimelor masacrului din Volhynia și o palmă în față Poloniei, după ce o rachetă ucraineană a căzut recent în Polonia, ucigând două persoane.

CITEȘTE ȘI     -    Rafinăriile poloneze produc cantități uriașe de motorină, contribuind la scăderea prețurilor la combustibil

Oficialii de la Varșovia acuză „o palmă în fața Poloniei”

Ministrul adjunct al afacerilor interne, Błażej Poboży, a spus că nu a primit vestea cu bucurie.

„Este o alegere proastă, indiferent de momentul în care a fost făcută”, și nu va fi de ajutor în relațiile poloneze cu Ucraina. Cu toate acestea, el a recunoscut că este un post secundar și că politica externă va continua să fie condusă de altcineva, și anume actualul ministru de externe Dmytro Kuleba.

Vicepreședintele Parlamentului, Piotr Zgorzelski, de la Partidul Popular Polonez (PSL), a catalogat numirea drept o „înjunghiere în inima familiilor victimelor Voliniei”.

Un alt vicepreședinte al parlamentului, Włodzimierz Czarzasty de la Partidul de Stânga, a considerat, de asemenea, că numirea lui Melnyk a fost o greșeală gravă. Liderul partidului de dreapta radical Confederație, Krzysztof Bosak, a reamintit că Polonia a intervenit deja împotriva lui Melnyk la Kiev și, prin urmare, ucrainenii cunoșteau obiecțiile Poloniei față de el. El se teme că numirea nu a fost un accident și a reprezentat „o palmă în fața Poloniei” pentru că Varșovia nu a preluat varianta ucraineană cu privire la căderea rachetei care a ucis două persoane în estul Poloniei la începutul săptămânii trecute.

Melnyk a fost numit vineri adjunct al ministrului afacerilor externe. El a dobândit notorietate pentru criticile sale usturatoare la adresa Germaniei în timpul mandatului său de ambasador al Ucrainei în Germania, dar a fost criticat puternic pentru comentariile sale de a respinge masacrul polonezilor din Volinia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și a fost rechemat din funcția sa de ambasador la scurt timp după ce a făcut acele declarații.

În vara, Melnyk a spus unui jurnalist german că liderul naționalist ucrainean Stepan Ban*era a fost un luptător pentru libertate care se lupta pentru independența Ucrainei în fața totalitarismului sovietic și german, conform RMX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel