Data publicării:

Tensiuni în UE din cauza mecanismul unic de supraveghere bancară

Autor: Căloiu Oana | Categorie: Arhiva
WhatsApp

În cadrul întâlnirii de la Bruxelles de marți, miniștrii de Finanțe din

Discuțiile miniștrilor de Finanțe s-au izbit de mai multe dificultăți, cea mai importantă fiind legată de repartizarea atribuțiilor între Banca Centrală Europeană (BCE) și autoritățile naționale de profil. Ministrul de Finanțe al Germaniei, Wolfgang Schaeuble, a declarat că BCE nu ar trebui să aibă ultimul cuvânt în privința supervizării băncilor. De asemenea, Wolfgang Schaeuble a avertizat că Parlamentul Germaniei nu va aproba un mecanism care va căuta să supervizeze toți creditorii din regiune, conform Reuters.

Totodată, au existat dispute legate de tipurile de bănci care ar urma să fie supravegheate de către BEC și modul în care s-ar desfășura activitatea de supraveghere. Germania își dorește ca în uniunea bancară să fie incluse doar băncile mari, întrucât reglementările instituției europene ar fi prea severe pentru băncile sale de economii. Costurile administrative pe care le-ar aduce normele BCE bancilor mici ar fi prea greu de suportat, si s-ar traduce in costuri suplimentare pentru comunitatile in care acestea isi desfasoara activitatea. Potrivit Financial Times, Germania are cel mai mare grup de bănci mici din Europa, acestea fiind organizate în rețele cu legături strânse, ce ar putea fi expuse la riscuri sistemice.

Contrar poziției adoptată de Germania se situează perspectiva susținută de comisarul european pentru piața unică și servicii, Michel Barnier, cât și președintele BCE, Mario Draghi. Ambii resping ideea ca băncile mai mici să fie excluse din Uniunea bancară.

Cel mai recent conflict apărut în vizorul publicului este cel dintre Franța și Marea Britanie. Guvernatorul Băncii Centrale a Franței, Christian Noyer, a declarat că "cea mai mare parte a tranzacțiilor cu euro ar trebui să aibă loc în zona euro", pentru ca Banca Centrală Europeană (BCE) să poata "asigura supravegherea propriei monede". Prin această declarație se amenință statutul Londrei ca principal centru al tranzacțiilor cu euro. Reacțiile britanice n-au întârziat să apară. Publicația The Telegraph a considerat afirmațiile lui Christian Noyer drept grosolane, iar BBC a titrat "Regatul Unit jefuit de uniunea bancară a zonei euro?". Marea Britanie a amenințat că va bloca uniunea bancară dacă nu se schimbă sistemul de vot din cadrul Autorității Bancare Europene, astfel încat țările zonei euro să nu ajungă a deține controlul acesteia, când uniunea bancară se va concretiza.

O altă tensiune este stabilită între țările care sunt în UE și cele din afara lor. Suedia și-a exprimat dorința ca țările din afara zonei euro să fie pe picior de egalitate cu cele din zona euro. "Ori se schimbă tratatul astfel încât să fie clar că fiecare membru este tratat într-un mod echitabil, ori (n.r. supravegherea) este mutată în afara BCE", a declarat ministrul de Finanțe suedez, Anders Borg. Cu toate acestea, Suedia, Danemarca și Polonia se opun ca BCE să supervizeze toate băncile din UE, inclusiv pe acelea din țările care nu fac parte din zona euro. Andres Borg consideră că ar trebui să existe un tratament egal pentru toate statele membre ale UE care vor să faca parte din consiliul de supervizare. Astfel nu va mai fi un tratament incorect pentru statele din zona euro.

Negocierile pe tema Uniunii Bancare vor continua în cadrul summitului din 13-14 decembrie, potrivit Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel