Data actualizării:
Data publicării:

Tensiuni în Orientul Mijlociu. Israelul a lansat cel mai amplu val de lovituri aeriene împotriva grupării Hezbollah - FOTO

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Au avut loc lovituri aeriene în Liban.

CITEȘTE ȘI: Gardienii Revoluției din Iran renunță la orice tip de dispozitiv de comunicare după exploziile din Liban - surse Reuters

Israelul a declanșat luni cel mai amplu val de lovituri aeriene împotriva a sute de ținte ale Hezbollah, care ar fi ucis cel puțin 100 de persoane, conform calculelor libaneze, și a avertizat cetățenii să evacueze zonele în care, potrivit acestuia, gruparea armată depozitează arme.

Cele mai recente atacuri au loc pe fondul unora dintre cele mai intense schimburi de focuri transfrontaliere din aproape un an de conflict, în timp ce Israelul își îndreaptă atenția către granița sa de nord, unde Hezbollah a lansat rachete în Israel în sprijinul aliatului său Hamas, care duce un război cu Israelul în Gaza.

Foto: Agerpres

„Ne adâncim atacurile în Liban, acțiunile vor continua până când ne vom atinge obiectivul de a întoarce locuitorii din nord în siguranță la casele lor”, a declarat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, într-un videoclip publicat luni de biroul său.

„Acestea sunt zile în care publicul israelian va trebui să dea dovadă de calm”, a mai precizat ministrul.

El a vorbit după ce armata israeliană a țintit gruparea Hezbollah, susținută de Iran, în sudul Libanului, în estul Văii Bekaa și în nordul regiunii de lângă Siria.

Peste 300 de ținte

Ministerul Sănătății din Liban a declarat că cel puțin 100 de persoane au fost ucise, inclusiv femei, copii și medici, și peste 300 au fost rănite în loviturile Israelului de luni.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Avichay Adraee, a declarat într-o postare pe X că, până în prezent, au fost lovite peste 300 de ținte ale Hezbollah, după ce a avertizat anterior că loviturile aeriene asupra caselor din Liban, în care „Hezbollah a ascuns arme”, erau iminente.

În replică, Hezbollah a declarat luni că a lansat rachete asupra posturilor militare israeliene.

Atacurile aeriene au intensificat presiunea asupra Hezbollah, care săptămâna trecută a suferit un atac pe care secretarul său general Hassan Nasrallah l-a numit „fără precedent în istoria” grupării, după ce mii de pager-uri și walkie-talkie utilizate de membrii săi au explodat.

Operațiunea a fost atribuită pe scară largă Israelului, care nu a confirmat sau negat responsabilitatea.

Foto: Agerpres

Într-o altă lovitură majoră, un atac aerian israelian asupra suburbiei sudice a Beirutului a vizat vineri comandanți de rang înalt ai Hezbollah, omorând 45 de persoane, potrivit Ministerului libanez al Sănătății.

Hezbollah a declarat că 16 membri ai grupării se numără printre morți, inclusiv liderul Ibrahim Aqil și un alt comandant, Ahmed Wahbi.

Potrivit serviciului de ambulanță israelian, o persoană a fost rănită ușor de șrapnelul provenit de la ultimul tir de rachete asupra nordului Israelului.

Imad Kreidieh, șeful companiei libaneze de telecomunicații Ogero, a declarat luni pentru Reuters că au fost detectate în rețea peste 80000 de apeluri automate care cereau oamenilor să își evacueze zonele. Nu s-a răspuns la toate.

Astfel de apeluri erau „război psihologic pentru a crea haos și dezordine”, a adăugat el.

Avertisment prin apel

Luni, locuitorii din sudul Libanului au primit apeluri de la un număr libanez care le ordona să se îndepărteze imediat la 1000 de metri de orice post folosit de Hezbollah, a declarat un reporter Reuters din sud, care a primit apelul.

Apeluri de evacuare au fost primite până în capitala libaneză, Beirut.

Ministrul libanez al Informațiilor, Ziad Makary, a declarat că Ministerul său a primit un apel care ordona evacuarea clădirii, dar a precizat că Ministerul nu va face așa ceva. „Acesta este un război psihologic”, a declarat Makary pentru Reuters.

În districtul Sassine din estul Beirutului, angajatul de stat Joseph Ghafary a declarat că se teme că Hezbollah va răspunde la intensificarea loviturilor Israelului și că va izbucni un război în toată regula.

„Dacă Hezbollah desfășoară o operațiune majoră, Israelul va răspunde și va distruge mai mult decât atât. Nu putem suporta acest lucru. Israelul vrea să lovească, vrea să continue, ceea ce înseamnă că îl presează pe Sayyed Hassan (Nasrallah) să înceapă un război. Este cu siguranță periculos”, a spus el.

Foto: Agerpres

Mohammed Sibai, un comerciant din cartierul Hamra din Beirut, a declarat că vede escaladarea loviturilor drept „începutul războiului”. „Dacă ei vor război, ce putem face noi? Ne-a fost impus. Nu putem face nimic”, a spus el.

Într-o declarație televizată anterioară, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat că avertismentul de evacuare a fost „distribuit în arabă pe toate rețelele și platformele din Liban”.

Întrebat de reporteri cu privire la o posibilă incursiune terestră israeliană în Liban, Hagari a declarat că „vom face tot ce este necesar” pentru ca locuitorii evacuați din nordul Israelului să se întoarcă în siguranță la casele lor, o prioritate de război pentru Guvernul israelian.

Rachetă din casă civilă

Hagari a prezentat în cadrul unei conferințe de presă o înregistrare video aeriană a ceea ce el a descris ca fiind agenți Hezbollah care încearcă să lanseze rachete de croazieră dintr-o casă civilă din Liban și lovitura israeliană ulterioară, cu câteva momente înainte ca racheta să fie lansată.

„Hezbollah vă pune în pericol. Vă pune în pericol pe voi și familiile voastre”, a spus Hagari.

Avioanele de război israeliene au efectuat luni dimineață un val intens de lovituri aeriene asupra orașelor situate de-a lungul graniței de sud a Libanului și chiar mai la nord, potrivit martorilor Reuters.

Foto: Agepres

O rachetă a lovit luni un versant de munte nelocuit la est de orașul portuar libanez Byblos, au declarat un locuitor și presa de stat libaneză, într-o zonă care nu a mai fost lovită anterior de lovituri aeriene. Zona se află între sate creștine și șiite.

Reporterii Reuters din sudul orașului port Tyre au putut auzi avioane de război zburând la joasă înălțime deasupra sudului Libanului și au auzit o serie de lovituri aeriene în apropiere.

Avioanele de război au efectuat, de asemenea, atacuri aeriene asupra zonei Hermel din nordul Libanului, a raportat televiziunea al-Manar a Hezbollah.

Foto: Agerpres

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel