Data publicării:

Tensiuni în creștere între Rusia și Ucraina: Polonia cere explicații după ce o rachetă rusă a încălcat spațiul său aerian

Autor: Mihai Preda | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
În contextul intensificării conflictului dintre Rusia și Ucraina, tensiunile din Europa Centrală au atins cote alarmante, iar Polonia a cerut o explicație de la Moscova după ce o rachetă rusă a pătruns temporar în spațiul său aerian. Acest incident, care a avut loc în timpul unui masiv atac cu rachete asupra Ucrainei, a determinat ca Polonia, membră a NATO, să-și mobilizeze forțele și să-și plaseze avioanele în stare de pregătire sporită.

Oficialii polonezi au declarat că au detectat o rachetă de croazieră rusă care a încălcat spațiul lor aerian, apropiindu-se de localitatea Oserdow din Lublin, și rămânând acolo timp de 39 de secunde. Această încălcare a spațiului aerian a generat îngrijorare în rândul liderilor polonezi, care au reacționat rapid, activând toate sistemele de apărare antiaeriană și trimițând avertizări clare către Moscova, reltatează The Guardian.

Ministrul polonez al apărării, Władysław Kosiniak-Kamysz, a subliniat că Polonia a reacționat prompt la această încălcare și că racheta rusă ar fi fost doborâtă imediat dacă ar fi existat orice indicii că se îndreaptă spre un obiectiv în Polonia. În plus, Polonia a anunțat că va solicita o explicație oficială din partea Rusiei cu privire la acest incident, subliniind necesitatea oprirea atacurilor teroriste asupra Ucrainei și sfârșitul ostilităților.

Acest incident survine într-un context în care conflictul dintre Rusia și Ucraina se intensifică, alimentat de o serie de atacuri aeriene mortale și acțiuni militare desfășurate de ambele părți. Rusia a lansat mai multe atacuri aeriene și a utilizat drone explozive pentru a distruge infrastructura energetică a Ucrainei, iar Ucraina a răspuns cu lovituri asupra unor nave de debarcare și infrastructură navală rusă din Crimeea.

Mai mult decât atât, tensiunile au crescut și în urma unui tragic atac asupra unei săli de concerte din Moscova, soldat cu cel puțin 133 de morți. Președintele rus, Vladimir Putin, a încercat să arunce vina pentru acest atac asupra Ucrainei, acuzație respinsă categoric de către liderii ucraineni. Declarațiile reciproce dure între cele două țări au alimentat un climat de tensiune și neîncredere.

În acest context tensionat, relațiile dintre Polonia și Rusia sunt din ce în ce mai tensionate, iar Polonia este hotărâtă să-și protejeze suveranitatea și securitatea națională. Cererea de explicații adresată Moscovei reflectă determinarea Poloniei de a-și apăra interesele și de a asigura că încălcările spațiului său aerian nu vor fi tolerate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel