Tensiuni în Balcani. Țara care și-ar putea schimba numele, stârnind îngrijorare în Grecia
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Sursă foto: Freepik - https://www.freepik.com/
Află în articol de ce este îngrijorat premierul Greciei cu privire la un stat vecin.

Kyriakos Mitsotakis a declarat marţi, la Washington, faptul că este îngrijorat de folosirea, în mod repetat, a vechiului nume al Macedoniei de Nord de către noua sa preşedintă, transmite Agerpres, care citează AFP.

Grecia a lansat acuzții grave la adresa statului vecin

Macedonia a adăugat "de Nord" la numele său în anul 2019 pentru a stopa o lungă dispută statul vecin, Grecia, după un acord istoric care i-a permis aderarea la NATO în anul 2020 şi urma să deschidă porţile aderării la Uniunea Europeană. Grecia şi-a acuzat vecinul de faptul că a uzurpat moştenirea istorico-culturală a regiunii greceşti Macedonia, fiind considerată un leagăn al imperiului lui Alexandru cel Mare.

Cine a spus faptul că ţara sa se numește "Macedonia" şi nu "Macedonia de Nord", stârnind reacții aprige la Atena

Însă victoria Partidului naţionalist VMRO-DPMNE, la alegerile din luna mai, care a format o coaliţie ce a pus capăt celor şapte ani de guvernare social-democrată, a stârnit îngrijorări în Grecia. De asemenea, noua preşedintă Gordana Siljanovska-Davkova a catalogat, în repetate rânduri, faptul că ţara sa se numește "Macedonia", şi nu "Macedonia de Nord". Chiar în jurământul de învestire, din luna mai 2024, Gordana Siljanovska-Davkova a menţionat funcţia de preşedintă a "Macedoniei".  Astfel, s-au provocat reacții aprinse la Atena.

Problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă", afirmă premierul grec Kyriakos Mitsotakis

Premierul Kyriakos Mitsotakis a indicat marţi, la sosirea sa la Washington, unde participă la un summit al Alianţei Nord-Atlantice, faptul că are "îngrijorări serioase", privind vechea denumire Macedonia și nu Macedonia de Nord, de către noul guvern.

"Acesta este un subiect pe care intenţionez să îl aduc în discuţie", a declarat el, în faţa Consiliului pentru Relaţii internaţionale. Mitsotakis a adăugat faptul că problema numelui Macedoniei de Nord este "nenegociabilă". "Nu este constructiv, nu ajută Macedonia de Nord pe drumul său către Europa", a evidențiat premierul Greciei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel