Temperaturile la care pomii fructiferi nu mai rodesc
Speciile precum cireșul, caisul sau piersicul sunt mai afectate de îngheț sau de temperaturi scăzute decât specii precum mărul, părul sau gutuiul.
Pomii înfloriți sunt în pericol când temperaturile coboară sub pragul de zero grade Celsius. După legarea fructelor, cele mai sensibile la ger sunt seminţele, scrie agrointel.ro.
Problemele majore încep de la minus 6 grade Celsius, mugurii caisului și piersicului rezistând pentru o perioadă de 12 ore, de obicei o noapte. Dacă temperatura scăzută revine și în a doua noapte sau se extinde și pe durata zilei, daunele vor fi considerabile.
[citeste si]
Pentru prima noapte cu temperaturi de pana la -6 grade pagubele nu vor fi mai mari de 10 – 15%, iar după pagubele însemnate cantitativ vor depăși 25% din producție.
Cireșul, vișinul și prunul au sensibilități similare cu cele ale caisului sau piersicului, în timp ce la măr, păr și gutui, rezistența la îngheț diferă în stadiul floral deschis complet când este între -1 și -2 grade Celsius.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News