Telefonul dat pe modul Silențios mai mult ne stresează decât ne ajută. Ce este FOMO?
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Ești afectat de FOMO (fear of missing out), adică frica de a rata ceva „important”? Atunci s-ar putea ca telefonul dat pe Silențios să nu te ajute să scapi de stres.

Aceasta este concluzia unui nou studiu, care a descoperit că mulți oameni își verifică telefoanele mult mai mult atunci când acestea sunt setate pe modul Silențios sau Vibrații decât atunci când sunt setate să sune, scrie Medical Xpress. „Fără un ‘buzz’ clar sau sunet de la telefoanele lor, persoanele cu FOMO își folosesc telefoanele și mai mult”, a spus Mengqi Liao, doctorand în studii de comunicații la Penn State University, SUA, și autor al studiului.

Telefonul dat pe Silențios nu te scapă de stres

Pentru studiu, 42% dintre 138 de utilizatori de iPhone aveau setat telefonul doar pe vibrații; 8,7% aveau telefonul dat pe Silențios, iar restul și-au păstrat soneriile pornite timp de patru zile consecutive. Înainte de a începe, oamenii au completat un sondaj pentru a vedea dacă aveau FOMO și au activat instrumentul Screen Time pe telefoanele lor, astfel încât să poată raporta date exacte cercetătorilor.

Cei care și-au dat telefoanele pe mute au înregistrat cel mai mult timp petrecut pe rețelele sociale și și-au verificat telefonul mai des decât participanții care nu au oprit soneria dispozitivului. Timpul de folosire a ecranului telefonului nu numai că a fost mai mare la persoanele cu FOMO, dar dezactivarea notificărilor a crescut și sentimentul de stres. „În loc să dezactiveze soneria sau să dezactiveze toate notificările de pe telefoanele lor pentru a evita distragerea atenției, utilizatorii cu FOMO și-ar putea personaliza setările de notificări și pot dezactiva selectiv unele notificări”, a sugerat Liao. Acest lucru poate însemna activarea notificărilor care vin din partea familiei și prietenilor apropiați pentru a atenua anxietatea, a spus ea.

Funcția „Nu deranjați” nu este de ajuns

„Sperăm că studiul nostru ar putea inspira un design mai bun sau mai personalizat pentru notificări, care ar putea îmbunătăți experiența utilizatorilor cu telefoanele mobile, pe lângă o simplă funcție de ‘Nu deranjați’ pentru toată lumea”, a spus Liao. Descoperirile au fost publicate online în revista Computers in Human Behavior. Doi experți externi au fost de acord că despărțirea de telefon și depășirea FOMO va necesita probabil mai mult decât oprirea soneriei dispozitivului.

Terapeuții le spun adesea oamenilor să-și închidă telefoanele pentru a putea fi mai prezenți în viața lor de zi cu zi, dar acest studiu sugerează că ar putea să nu fie cea mai bună cale de acțiune pentru unii oameni, a spus Thea Gallagher, profesor asistent clinic de psihiatrie la NYU Langone Health, din New York City. „Datele indică ceva diferit dacă aveți FOMO: de fapt, vă veți verifica compulsiv telefonul și mai mult pentru că credeți că vă lipsesc notificările”, a spus ea. „FOMO este mai mult o problemă pentru pacienții adolescenți și tineri, dar mulți dintre noi se luptă, de asemenea, cu dependența de telefon și recunoaștem nevoia de a reduce timpul pe care îl petrecem cu acestea”, a spus Moseley, care este profesor asistent clinic la Boston University School of Medicine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel