Țeapa cu alimentele considerate ”sănătoase”. TOPUL greșelilor care ne îngrașă. Dr. Nițescu: E o iluzie
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels
Fotografie creată de Yaroslav Shuraev, de la Pexels
Dr. Maria Nițescu a vorbit despre alimentele pe care le considerăm sănătoase. Care este, de fapt, realitatea cu acestea aflați în rândurile de mai jos.

”Orice aliment considerat „sănătos” dacă este consumat în exces, în dezechilibru cu nevoile de energie ale organismului, în timp, determină acumularea de țesut adipos. Este o iluzie faptul că mâncând alimente sănătoase nu ne îngrășăm! Excepție fac vegetalele verzi (salate, spanac, fasole verde, mazăre verde, brocoli, varza, legume frunze etc) pe care le putem consuma în cantități mai mari, în stare cât mai naturală, fără multe grăsimi/sosuri adăugate, fără riscul de a ne îngrășa.

Care sunt greșelile pe care le facem în acest caz?

1. Consumăm în exces alimente considerate sănătoase (fructe, legume, în special amidonoase, cereale integrale, leguminoase, ulei de măsline etc).

2. Plecăm de la ideea că mâncarea gătită este mai sănătoasă decît alimentele procesate din comerț, însă nu suntem atenți la cum o preparăm (riscul este și mai mare când o comandăm și nu putem controla acest aspect).

3. Înlocuim alimentele convenționale cu alimente tradiționale (pe care le considerăm sănătoase) și nu mai ținem cont de încărcătura lor energetică.

4. Consumăm alune, nuci, semințe crude (de altfel sănătoase), însă uităm să ne oprim după ce am consumat o mână/zi.

5. Înlocuim dulciurile cumpărate cu dulciuri făcute în casă. Sigur că pot avea o valoare energetică mai redusă și nu au aditivi, dar consumate în mod obișnuit și nu ocazional, tot la exces de țesut adipos vor duce.

6. Băuturile răcoritoare îndulcite le înlocuim cu fresh-uri, că doar sunt sănătoase! Mai mult de un pahar pe zi, nici aceste băuturi sănătoase nu țin cu silueta noastră.

7. Consumăm alimente considerate sănătoase, însă îmbogățite cu fructe, ciocolată, zahăr (exemplu: iaurt cu fructe, cereale integrale cu fructe uscate, ciocolată, zahăr etc).

8. Reducem numărul de mese dar nu și cantitatea de alimente; în plus, mâncăm o singură masă pe zi, seara!

9. Mâncăm alimente considerate sănătoase, dar nu luăm în considerare efectul asupra microbiotei, procesându-le foarte mult termic și mecanic (exemplu: supe cremă, piureuri, unt de arahide, în loc de salate, supe și ciorbe de legume, legume înăbușite sau la grătar, arahide ca atare). În acest caz microbiota va avea de suferit prin absența substratului nutritiv deoarece crește biodisponibilitatea macronutrienților care sunt absorbiți integral la nivelul intestinului subțire. Alegerea unor astfel de preparate determină îngrășare atât prin biodisponibilitatea crescută, dar și indirect prin disbioza intestinală.

10. Să nu uităm că atât legumele, cât și alimentele de origine animală, pot fi contaminate cu anumite substanțe chimice și chiar în condițiile unor diete adecvate caloric, consumul lor poate determina apariția excesului ponderal prin dezechilibre hormonale. Când doriți să faceți o schimbare în alimentația dumneavoastră, primul lucru cu care ar fi bine să începeți este informarea corectă”, a explicat Dr. Maria Nițescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel