Taxiuri zburătoare la Paris. Se va instala un heliport pe Sena
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Freepik @vwalakte
FOTO: Freepik @vwalakte
Guvernul francez a dat undă verde, marți, instalării unui heliport pe Sena, conform unei decizii publicate în Jurnalul Oficial. Această decizie autorizează ”înființarea, de către Aéroports de Paris (ADP), a unei stații de elicoptere pe teritoriul orașului Paris”, relatează Le Figaro.

Stația va fi amplasată pe cheiul Austerlitz, în arondismentul al XIII-lea al Parisului. Platforma, descrisă ca fiind ”cu caracter experimental”, va fi operată de ADP până la 31 decembrie 2024.

Taxiurile zburătoare dezvoltate de start-upul german Volocopter vor circula între orele locale 8:00 (9:00, ora României) și 17:00 (18:00, ora României). Zborurile sunt limitate la două pe oră și la un total de 900 de zboruri experimentale. Aceste taxiuri zburătoare nu vor percepe taxe pentru transport, iar fără acordul EASA și DGAC, ele vor transporta exclusiv invitați trași la sorți.

În această fază experimentală, ADP va gestiona transportul invitaților de la heliportul Issy-les-Moulineaux și ”veliportul” Paris-Austerlitz, precum și de la Issy-les-Moulineaux pe aerodromul Saint-Cyr-l'École și de pe aeroportul de afaceri de la Bourget la Roissy-CDG.

Proiectul, susținut de regiunea Île-de-France, a întâmpinat opoziția unor aleși municipali din Paris, care critică inițiativa ca fiind un mijloc de transport destinat exclusiv celor bogați. ”Nimic nu merge în acest proiect (...), un gadget total inutil și extrem de poluator, destinat câtorva ultraprivilegiați grăbiți”, declara în noiembrie adjunctul Tranziției Ecologice, Dan Lert.

Consiliul Municipal al Parisului a emis un aviz negativ acestui proiect, dorit de CEO-ul Aéroports de Paris (ADP), Augustin de Romanet. Proiectul a fost mult timp contestat de aleșii locali, care au subliniat impactul ecologic și utilitatea limitată a acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel