Tartă cu ciocolată și caramel sărat. Un desert special, pe care trebuie să-l faci
Data publicării:
Autor: Nicoleta Baciu
WhatsApp
Tartă cu ciocolată și caramel sărat. Un desert special, pe care trebuie să-l faci. Sursa - Pexels
Tartă cu ciocolată și caramel sărat. Un desert special, pe care trebuie să-l faci. Sursa - Pexels
Tarta cu ciocolată cu caramel sărat este un desert cu totul special, care cu siguranță îi va bucura pe iubitorii de dulce.

Fiind un preparat foarte dulce, este acoperit cu fulgi de sare, pentru a-i atenua dulceața. 

Ingrediente pentru blat:

1 ou,

100 grame de unt rece,

190 grame de făină,

30 grame de cacao,

puțină sare,

1 lingura de apă rece.

Ingrediente pentru caramel:

400 grame de zahăr,

160 ml apă,

160 ml de smântână lichidă,

80 grame de unt,

1/2 linguriță de sare.

Ingrediente pentru ganache de ciocolată:

300 gr ciocolată neagră,

150 ml smântână lichidă.

Ingrediente pentru decor:

fulgi de sare.

Timp de preparare - 50 minute, timp de preparare - 15 minute, timp de odihnă - 8 ore, porții: 10 persoane, dificultate - ușoară.

 

Prepararea

 

Începeți cu blatul: cerneți făina împreună cu cacao, adăugați untul în bucăți și frământați cu degetele. Când ați încorporat untul, adăugați oul și lingura de apă. Formați o bilă din aluat, acoperiți-o cu folie alimentară și lăsați-o la frigider pentru cel puțin 30 de minute.

După ce a trecut timpul, scoateți aluatul din frigider, întindeți-l într-o tavă  de 20 cm în diametru, unsă cu ulei și tapetată cu 20 cm diametru. Se da din nou la frigider încă 30 de minute.


Supă cremă cu varză murată, o mâncare perfectă pentru Postul Crăciunului

Ulterior, coaceți blatul, pe care trebuie să-l acoperiți u o hârtie de copt, pe care veți așeza un vas termorezistent, pentru a preveni creșterea. Coaceți blatul  la 180°C, în cuptorul static, timp de 15 minute. 

Pregătiți caramelul topind zahărul și apa într-o tigaie mare la foc mic. Când zahărul se rumenește, adăugați smântână, sarea și untul topit, amestecând bine. Lăsați compoziția pe foc câteva minute. Se lasă să se răcească, apoi se toarnă caramelul peste blatul copt și se nivelează bine. Dăm tarta la frigider pentru cel puțin 4 ore.

Un munte de chiftele delicioase dintr-o mână de carne tocată: metoda secretă a gospodinelor inventive

La final se prepar și ganache: se încinge smântâna lichidă, pe care trebuie să  aduceți la ferbere. Se ia de pe foc și se lasă puțin să se răcească. Tăiați ciocolata, adăugați-o în smântână și puneți-o la foc mic până când ciocolata se topește complet.

Turnați ganache-ul de ciocolată peste caramel și puneți tarta din nou la frigider să se întărească pentru încă 3 ore. Înainte de a o consuma, stropiți suprafața cu fulgi de sare. Poftă bună!

 

Chec de post cu apă caldă, în loc de lapte. Este gata într-o clipă și are doar 170 de calorii

 

Îți plac dulciurile, dar ții post sau trebuie să fii atent la calorii?  Încearcă checul cu apă. Este gata într-un minut și conține doar 170 de calorii.  

Pentru a pregăti un chec delicios cu apă, vei avea nevoie de:

250 ml apă caldă,

250 de grame de făină,

150 de grame de zahăr pudră,

40 ml ulei de semințe,

16 grame praf de copt,

1 plic de vanilie, 

1 lămâie 

Pentru decor:  zahăr pudră.

 

Chec cu apă caldă, în loc de lapte.  Cum se face

 

Se toarnă apa călduță și uleiul de semințe într-un borcan. Închide borcanul cu capacul și agită-l bine. Într-un castron combină făina și praful de copt și amestecă-le cu o lingură. Adaugă coaja de lămâie și apa cu uleiul din borcan.  Amestecă  totul cu grijă, apoi adaugă și sucul de lămâie. Se amestecă din nou.

Prăjitură foarte cremoasă cu doar 3 linguri de făină și fără unt. O felie are 130 de calorii

Tapetează o tavă cu hârtie pergament și transferați aluatul în ea. Se coace la cuptor la 180° C, timp de 45 de minute. Lasă checul să se răcească și presară-l cu zahăr pudră. Ulterior îl poți servi cu familia sau prietenii. Poftă bună!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel