Țările de Jos expulzează mai mulți diplomați ruși suspectați de spionaj: Rusia continuă să încerce să aducă ofițeri de informații sub acoperire diplomatică
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Foto cu caracter ilustrativ: Unsplash
Guvernul olandez acuză Moscova că încearcă să trimită spioni în Țările de Jos și spune că „un număr” de diplomați vor fi expulzați.

Guvernul olandez a spus că „un număr” de diplomați ruși vor trebui să părăsească Țările de Jos, acuzând Moscova că încearcă să introducă ilegal spioni în țara care găzduiește instituții precum Curtea Penală Internațională și organul de supraveghere global al armelor chimice, conform Al Jazeera.

Anunțul de sâmbătă este cea mai recentă întorsătură într-o dispută diplomatică dintre cele două țări, care a început la scurt timp după invadarea Ucrainei începută anul trecut.

„În ciuda numeroaselor încercări ale Țărilor de Jos de a găsi o soluție, Rusia continuă să încerce să aducă ofițeri de informații în Țările de Jos sub acoperire diplomatică”, a declarat ministrul Afacerilor Externe Wopke Hoekstra într-un comunicat.

„Nu putem și nu vom permite asta.”, a mai spus ministrul.

El a adăugat că rămâne „important să menținem deschise ambasadele ca canal de comunicare, chiar și acum că relațiile cu Rusia sunt mai dificile ca niciodată”.

Țările de Jos spun că își vor închide consulatul din Sankt Petersburg

La Moscova, Ministerul rus de Externe a declarat că va răspunde la această mișcare, a informat agenția de presă RIA.

Diplomații ruși au primit două săptămâni pentru a părăsi țara. De asemenea, un birou comercial rus din Amsterdam a primit ordin să se închidă până marți.

Guvernul a declarat că a decis să limiteze numărul diplomaților de la ambasada Rusiei de la Haga pentru a se egala cu numărul celor de la ambasada Olandei la Moscova.

Pe lângă acuzarea Rusiei că încearcă să introducă spioni în Țările de Jos, guvernul a spus că Moscova refuză să acorde vize diplomaților olandezi pentru personalul consulatului Olandei la Sankt Petersburg și al ambasadei din capitala Rusiei.

Guvernul olandez a spus că își va închide consulatul din Sankt Petersburg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel