Țara în care fumatul va fi interzis
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Țara în care fumatul va fi interzis / Foto: Pixabay, de Martin Büdenbender
Țara în care fumatul va fi interzis / Foto: Pixabay, de Martin Büdenbender
Află în articol ce țară intenționează să interzică fumatul.

Noua Zeelandă intenționează să interzică fumatul. Țara va implementa progresiv o interdicţie aproape totală în ceea ce priveşte fumatul începând din 2023 prin împiedicarea, pe termen nelimitat, a oricărei persoane născute după anul 2008 să cumpere ţigarete, transmite Agerpres. Totodată, va fi redusă cantitatea de nicotină din produsele disponibile la vânzare, informează AFP.

Potrivit textului adoptat marţi de Parlamentul neozeelandez cu scopul de a reduce numărul persoanelor care consumă produse pe bază de tutun, vârsta legală de la care o persoană are voie să fumeze va fi ridicată în fiecare an.

VEZI ȘI: Arderea, principalul dușman al fumătorilor. Emma Zeicescu: Vreau să fac o afirmație extrem de importantă

"Un viitor fără fumat"Aceste dispoziţii reprezintă etape "spre un viitor fără fumat", a declarat ministrul neozeelandez Ayesha Verrall, aflată la originea iniţiativei legislative.

"Mii de persoane vor trăi mai mult şi vor avea o sănătate mai bună, iar sistemul de sănătate va beneficia de un surplus de 5 miliarde de dolari neozeelandezi (3 miliarde de euro) întrucât nu va mai fi nevoit să trateze bolile provocate de fumat, precum numeroase tipuri de cancer, crize cardiace, accidente vasculare cerebrale şi amputaţii", a declarat ea.

Rata adulţilor fumători în Noua ZeelandăRata adulţilor fumători este deja relativ mică în Noua Zeelandă, unde a scăzut până la 8%. Textul adoptat marţi şi intitulat "Medii fără fumat" doreşte să reducă această rată sub pragul de 5% până în 2025.

Numărul comercianţilor autorizaţi să vândă produse pe bază de tutun va fi redus la 600, o scădere considerabilă în raport cu cei 6.000 care există în prezent în această ţară.

De asemenea, cantitatea de nicotină va fi "redusă până la niveluri care nu mai generează dependenţă", a adăugat Ayesha Verrall. Potrivit vocilor care critică noua lege, aceasta ar putea să alimenteze însă o piaţă ilegală şi nereglementată a produselor pe bază de tutun. În schimb, nicio interdicţie nu vizează ţigaretele electronice în noul text de lege.

Reamintim că din 2023 țigările se scumpesc, inclusiv în România. Mai mult, dispozitivele care eliberează nicotină sub formă de vapori, vor fi taxate pentru prima dată la nivelul întregii Uniuni Europene. Potrivit unui proiect al Comisiei Europene, accizele se vor dubla, de la 1,8 euro pentru un pachet de 20 de țigarete, la 3,6 euro. Scumpirile vor afecta în principal Europa de Est, unde un pachet poate costa sub trei euro. Pentru țigările electronice cu nicotină, planul este ca accizele să varieze pornind de la 20%, în funcție de cât de puternice sunt. Vezi mai mult AICI.

VEZI ȘI: Industria tutunului avertizează: Măsurile luate de UE vor crește comerțul ilicit de țigări

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel