Țara din Europa în care fumatul devine istorie
Ne îndreptăm cu paşi mici către ţinta ideală: o lume fără tutun.
Statutul de „țară fără fumători” se atinge atunci când numărul fumătorilor scade sub un prag de 5% din populație. Prima țară europeană care a obținut acest statut este Suedia.
Suedia are cea mai scăzută rată de fumători din Uniunea Europeană, cu doar 5,6% din populație. Rata fumatului a scăzut de acum 20 de ani, potrivit Agenției Suedeze de Sănătate Publică. La acea vreme, proporția fumătorilor era de 20%, așa că reducerea numărului de fumători este cu adevărat impresionantă. „Am fost pionieri în restricțiile privind fumatul în locuri publice, mai întâi în locurile de joacă ale școlilor și centrele după școală, iar mai târziu în locuri publice, cum ar fi restaurante, cafenele în aer liber și stații de autobuz”, a spus Ulrika Årehed, secretar general al Societății Suedeze de Cancer.
Organizația Mondială a Sănătății susține că scăderea ratei de fumat din Suedia se datorează unui cumul de măsuri de control al tutunului şi prduselor din tutun, implicit campanii de informare, restricţii pe zona de publicitate și subvenţii pentru renunțarea la fumat.
Chiar dacă Suedia se poate lăuda cu cea mai mică rată de fumători din UE, OMS susține că în Suedia consumul de tutun se situează, în mod real, la peste 20% din populația adultă, similar cu media globală. ”Trecerea de la un produs dăunător la altul nu este o soluție. Promovarea unei așa-numite „abordări de reducere a riscurilor” în ceea ce privește fumatul este o altă modalitate prin care industria tutunului încearcă să inducă oamenii în eroare cu privire la natura inerent periculoasă a acestor produse”, spun reprezentanţii OMS.
Conform datelor Eurostat, 19,7% din populația UE cu vârsta minimă de 15 ani fumează zilnic. În 2019, anul ultimului raport statistic, actualizat în noiembrie 2022, 5,9% din fumătorii europeni au aprins 20 sau mai multe țigări zilnic, iar 12,6% au fumat mai puțin de 20.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News