Data publicării:
Țara care respinge vaccinul Covid-19 și spune că nu există coronavirusul. Biserica a rupt tăcerea și a intervenit pentru încetarea inepțiilor
Există o țară care neagă existența coronavirusului și implicit nu vede necesară campania de vaccinare.
La o săptămână după ce P., un tanzanian oarecare, a venit de la serviciu cu tuse uscată și fără simțul gustului, a fost dus de urgență la spital. A murit în câteva ore. Nu fusese testat pentru Covid. Și potrivit guvernului tanzanian, care nu a publicat date despre coronavirus de luni de zile, țara este „lipsită de covid-19”. În această țară din Africa de Est există puține dovezi legate de noul coronavirus și nu există planuri pentru un program de vaccinare. Este aproape imposibil să se calculeze adevărata amploare a virusului și doar un număr mic de oameni pot vorbi oficial pe această temă.
Însă declarațiile publice recente sugerează o realitate diferită de cea prezentată de guvern, într-un moment în care unii cetățeni, precum soția lui P., plâng în tăcere după moartea membrilor familiei suspectați că ar fi avut virusul.
Mai multe familii tanzaniene au avut experiențe similare, dar au ales să nu vorbească, temându-se de represalii din partea guvernului. Între timp, guvernul britanic a interzis tuturor călătorilor din Tanzania intrarea în țară, iar Statele Unite au avertizat împotriva călătoriei în țară din cauza coronavirusului.
O campanie negaționistă
Din iunie anul trecut, când președintele John Magufuli a declarat că țara este „liberă de Covid-19”, el și alți înalți oficiali guvernamentali au luat în râs eficacitatea măștilor și țările vecine care au impus măsuri sanitare pentru combaterea virusului. Magufuli a avertizat, de asemenea, fără a furniza nicio dovadă, că vaccinurile COVID-19 ar putea fi dăunătoare și, în schimb, a îndemnat tanzanienii să utilizeze inhalarea cu abur și medicamente pe bază de plante.
„Dacă omul alb ar putea inventa vaccinuri, ar fi trebuit deja să găsească un vaccin pentru SIDA, cancer și tuberculoză”, a spus Magufuli, care se prezintă adesea ca un adversar al imperialismului occidental.
OMS nu este de acord cu modul de acțiune din Tanzania
"Vaccinurile funcționează și încurajez guvernul tanzanian să se pregătească pentru o campanie de vaccinare împotriva Covid-19”, a declarat dr. Matshidiso Moeti, directorul OMS pentru Africa. Medicul a adăugat că organizația este pregătită să sprijine țara. Dar ministrul Sănătății, Dorothy Gwajima, a reiterat poziția lui Magufuli cu privire la vaccinuri. Acesta a participat recent la o conferință de presă în care un oficial a demonstrat cum se face un smoothie cu ghimbir, ceapă, lămâi și piper; o băutură care ar ajuta la prevenirea răspândirii coronavirusului, au spus ei, fără a furniza dovezi.
„Trebuie să ne îmbunătățim igiena personală, să ne spălăm pe mâini cu săpun și apă, să folosim abur pe bază de plante, să facem exerciții, să mâncăm alimente hrănitoare, să bem multă apă și să folosim remedii naturale cu care nația noastră este înzestrată”, a insistat Gwajima. Dar asta, a spus el, nu pentru că virusul este în țară. Tanzanienii trebuie să fie pregătiți, deoarece virusul „devastează” țările vecine, a spus el.
Scepticism
Unii medici din țară sunt sceptici cu privire la poziția guvernului.
"Problema aici este că guvernul le spune tanzanienilor că amestecul de legume, care are beneficii nutriționale, este tot ce le trebuie pentru a ține la distanță coronavirusul, dar acest lucru nu este adevărat”, a spus un medic local care a dorit să-și păstreze anonimatul, adăugând că oamenii ar trebui să ia măsuri de precauție împotriva virusului.
Dar dr. Gwajima, președintele și alți trei oficiali înalți sunt singurii care pot furniza informații despre COVID-19 în țară, conform unei directive Magufuli.
Cu toate acestea, într-o mișcare fără precedent, liderii Bisericii Catolice din țară au rupt tăcerea și au avertizat publicul trebuie să respecte măsurile de sănătate pentru a reduce răspândirea virusului.
"Covidul nu s-a terminat, este aici. Să nu fim imprudenți, trebuie să ne protejăm, să ne spălăm pe mâini cu apă și săpun. De asemenea, trebuie să purtăm măști din nou", a spus Yuda Thadei Ruwaichi, episcopul Dar es Salaam, cel mai populat oraș din Tanzania. Secretarul Conferinței Episcopilor din Tanzania, Charles Kitima, a declarat pentru BBC că biserica a înregistrat o creștere a serviciilor funerare în zonele urbane.
Cu toate acestea, guvernul tanzanian nu neagă complet coronavirusul
Au fost momente când chiar părea să recunoască faptul că virusul ar putea exista în țară. În ianuarie, la câteva zile după ce Danemarca a raportat că doi dintre cetățenii săi care au vizitat Tanzania au avut rezultate pozitive pentru cea mai transmisibilă variantă sud-africană a virusului, Magufuli a dat vina pe tanzanienii care călătoresc în străinătate pentru „importul unui nou ciudat coronavirus”.
După ce a vizitat două spitale, Mabula Mchembe, secretar al Ministerului Sănătății, a declarat că pacienții cu probleme respiratorii sufereau de hipertensiune, insuficiență renală sau astm, mai degrabă decât de Covid-19. Vineri, a fost raportat pe site-ul de știri Mwananchi că Mchembe a încurajat oamenii să poarte măști de față „nu pentru coronavirus, așa cum cred unii, ci pentru a preveni bolile respiratorii”.
Dar un fapt care a complicat poziția guvernului este anunțul public al partidului de opoziție ACT Wazalendo conform căruia unul dintre oficialii săi superiori, Seif Sharif Hamad, și soția sa au avut rezultate pozitive pentru virus. Guvernul nu a făcut nicio declarație publică despre starea lui Hamad și nici nu a răspuns la solicitările repetate de comentarii de la BBC MUNDO.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News