Cine este tânăra Ioana Petrescu, noul ministru de Finanțe
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp

Premierul Victor Ponta a susținut, luni, la ora 16:00, o declarație de presă în cadrul căreia a anunțat componența oficială a Guvernului Ponta III, rezultat în urma negocierilor cu UDMR. Ponta a ales-o pentru funcția de ministru al Finanțelor pe Ioana Petrescu, tânărul său consilier pe probleme economice. Ioana Petrescu a părăsit temporar slujba de profesor la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland, în toamna anului trecut, pentru a-l consilia pe Victor Ponta în chestiuni economice. Ea este specialistă în finanțe publice, economia țărilor în curs de dezvoltare și emergente și pe economia de securitate națională

Ioana Petrescu îl va înlocui pe liberalul Daniel Chițoiu, care a ocupat simultan și funcția de vicepremier.

Ulterior anunțului făcut din Parlament, premierul Victor Ponta a declarat, la Antena 3, că propunerea de a fi ministru al Finanțelor a fost o surpriză chiar și pentru Ioana Petrescu. El a adăugat că l-a "uns pe suflet" când absolventa de Harvard i-a dat o lecție de economie aplicată fostului ministru PDL Ialomițianu.

În vârstă de 34 de ani, ea a revenit în România în 2013, după 14 ani de absență.

Citiți aici profilul Ioanei Petrescu, publicat pe site-ul Facultății de Politici Publice de la Unversitatea Maryland

Este specializată pe finanțe publice, economia țărilor în curs de dezvoltare și emergente și pe economia de securitate națională. A terminat Universitatea Harvard (doctorat și mastrat în economie) și Wellesley College (licență în economie și matematică), conform profilului său de pe platforma de bloguri adevarul.ro, pentru care a scris mai multe articole pe teme economice.

Potrivit declarației de avere depuse în septembrie 2013, Ioana Maria Petrescu, consilier de stat în cancelaria prim-ministrului, deține un fond opțional de pensii în valoare de 22.618 dolari, un cont bancar în valoare de 2.749 dolari și un alt cont bancar de 1.328 lei. La capitolul venituri, aceasta a încasat un salariu anual de 93.984 dolari la Universitatea Maryland, College Park, SUA, unde a ocupat pozițiile de Asistent Profesor și Director Internațional la Specializarea Dezvoltare.

"Sunt profesoară de economie la Facultatea de Politici Publice de la Universitatea Maryland. Am venit în România pentru un an pe un post de consilier de stat că să îl ajut pe premier cu probleme economice, mai ales cu fiscalitatea, relaţia cu mediul de afaceri şi cu investiţiile. Sunt specializată pe finanţe publice, economia ţărilor în curs de dezvoltare şi emergente şi pe economia de securitate naţională. Am terminat Universitatea Harvard (doctorat şi mastrat în economie) şi Wellesley College (licenţă în economie şi matematică)" a explicat Ioana Petrescu la rubrica „Despre mine" de pe blogul personal.

Ioana Petrescu, despre taxe și nivelul TVA, într-un interviu acordat QMagazine la data de 18 octombrie 2013:

"Toată lumea, toţi contribuabilii şi-ar dori să existe impozite de 0% – acest lucru nu este posibil dacă dorim să avem şi un stat. Ce spuneţi dumneavoastră este adevărat, dar depinde de impozit şi de cât distorsionează acesta activitatea economică. În România avem, de exemplu, rata de 16%, care este aceeaşi pentru toate firmele şi este un lucru bun pentru mediul de afaceri, pentru că este un impozit simplu, şi este o cotă foarte mică; TVA-ul la 24 % este într-adevăr cam mare şi ideal ar fi să fie un pic mai mic, pentru a ajuta mediul de afaceri. Reducerea TVA-ului la pâine de la 24 la 9% a fost o măsură buna, sperăm că se va putea realiza şi pentru alte produse alimentare – acest lucru chiar dacă nu va reduce evaziunea fiscală foarte mult, îi va ajuta pe producătorii cinstiţi care şi-au plătit tot timpul taxele şi care concurau până acum cu alţi producători evazionişti. Taxele sunt un rău necesar, dar dacă le faci în mod inteligent şi încerci să reduci cât mai mult distorsiunile din mediul economic, atunci se poate imagina un sistem de taxare care să aibă efecte minime asupra iniţiativei şi să ne permită să colectăm şi nişte venituri la buget cu care să putem asigura bunuri şi servicii publice de calitate. Aşa văd eu lucrurile, în acest echilibru, nu există ceva perfect", declara Ioana Petrescu. CV Ioana Petrescu Septembrie 2013 - prezent: Consilier al premierului Victor Ponta August 2010 - prezent: assistant professor la Universitatea Maryland, College Park - School of Public Policy (din septembrie 2013, când a devenit consilier de stat, este în concediu de la universitate, potrivit propriului CV) August 2012 - Iulie 2013: Director, International Development Specialization, University of Maryland, College Park - School of Public Policy August 2010 - prezent: Adjunct Scholar, American Enterprise Institute Doctor în Economie la Harvard University în 2008, cu teza: "Essays in Taxation and International Relations" (Coordonator: Martin Feldstein) Masterat în Economie la Harvard University în 2007 Licență în Matematică și Economie la Wellesley College, a obținut diploma cu distincția Summa cum laude, în 2003. A primit "Certificate of Distinction in Teaching", Harvard University, în 2007, și Tutor Certification, College Reading and Learning Association, în 2000

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel