Data actualizării:
Data publicării:

Sute de pensionări din magistratură. Urmează un nou val? Președintele CSM spune ce așteaptă magistrații

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay

Aproximativ 400 - 500 de pensionări din magistratură s-au înregistrat din toamna anului trecut până astăzi. 

Despre tăierea pensiilor din justiție nu se vorbește odată cu aplicarea PNRR-ului, ci dinainte se dorea o reformare a pensiilor speciale după cum cunoaștem declarațiile care promiteau ca în 30 de zile să fie eliminate. Judecătorul Daniel Grădinaru, președinte al CSM, amintește despre ce s-a întâmplat în 2017 când Guvernul de atunci a luat o decizie fiscală de a schimba contribuțiile cu privire la salarii: ”S-a ajuns la o situație anormală, un magistrat lua o pensie mai mare decât salariul în plată. Dacă te pensionai, primeai mai mulți bani. Au început să se pensioneze treptat, văzând la colegii din sistem cum arată decizia de pensionare, cu ce pensie”.

Mai recent, o situație diferită a dus la plecarea din sistem: ”Când a început să se ia în discuție schimbarea legilor justiției, când s-a repus în discuție statutul magistratului, pensia”. Legile Justiției au venit cu foarte puține schimbări, spune magistratul, ca apoi, ”de la momentul publicării în Monitorul Oficial, în toamna anului trecut, și până la momentul intrării în vigoare, în decembrie, să fie inițiat un nou proiect de schimbare a statutului magistratului”. ”Pe de-o parte, la începutul anului trecut, când am vorbit despre schimbarea legilor justiției, deja au făcut pasul și s-au pensionat o parte din magistrații care îndeplineau atunci condițiile, au trecut legile justiției în acea formă - care n-au schimbat mare lucru - însă declarațiile și inițierea, imediat după aceea, a unui nou proiect de modificare a statutului, au făcut să se pensioneze mult mai mulți. Am făcut un calcul: de anul trecut, din toamnă, și până acum s-au pensionat undeva la 400 - 500 de magistrați. Nu s-a terminat, avem în așteptare mai multe cereri de pensionare, dumnealor le-au temporizat, magistrații, așteaptă cu mare interes decizia din 26 iulie a CCR”. 

Citește și: EXCLUSIV  Pensiile speciale: perioadă de grație de doi ani. Președintele CSM: La 60 de ani, ai peste 35 de ani de muncă, ceea ce e greu de acceptat

Curtea Constituțională a României se reunește în 26 iulie pentru a dezbate contestația formulată de Înalta Curte de Casație și Justiție la proiectul de lege care modifică pensiile speciale ale magistraților. 

Vezi mai mult în video: 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel