Reacția CFR Călători în urma perchezițiilor de la sediul său și din mai multe județe. Ce caută anchetatorii

Conducerea CFR Călători spune că va oferi tot sprijinul necesar organelor judiciare în soluţionarea acţiunii pe care o desfăşoară şi reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate.
Reacţia companiei vine în urma apariţiei unor informaţii potrivit cărora poliţiştii de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti efectuează marţi 39 de percheziţii la sediul central al CFR Călători şi locaţii din mai multe judeţe, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
”Referitor la prezenţa Poliţiei Transporturi în această dimineaţă la sediul CFR Călători, vă informăm că CFR Călători oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare în soluţionarea acţiunii pe care o desfăşoară. Orice informaţie pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituţiile abilitate. Conducerea companiei reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate şi va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispoziţiilor organelor judiciare”, se arată într-un comunicat al CFR Călători.
Descinderi în București, Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău
Conform unui comunicat al Poliţiei Române, au loc descinderi în municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Teleorman, Braşov, Prahova, Ialomiţa, Slobozia, Constanţa şi Buzău. În acest caz, vor fi puse în executare 35 de mandate de aducere. Dosarul este instrumentat de Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti. Activităţile beneficiază de sprijinul poliţiştilor serviciilor pentru acţiuni speciale din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratelor de poliţie judeţene Giurgiu şi Dâmboviţa, secţiilor regionale de poliţie transporturi Craiova, Braşov şi Galaţi, precum şi al jandarmilor Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei şi inspectoratelor de jandarmi judeţene Prahova, Constanţa şi Dâmboviţa.
39 de percheziţii la sediul central al CFR Călători şi locaţii din mai multe judeţe
Poliţiştii de la Secţia Regională de Poliţie Transporturi Bucureşti fac marţi 39 de percheziţii la sediul central al CFR Călători şi locaţii din mai multe judeţe, într-un dosar în care se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, delapidare, fals informatic, acces ilegal la un sistem informatic, fraudă informatică, fals intelectual şi înşelăciune.
Vor fi aduşi la audieri 35 de suspecţi, toţi fiind controlori de tren
În acest caz, vor fi aduşi la audieri 35 de suspecţi, toţi fiind controlori de tren. Potrivit unor surse judiciare, în perioada 2022 - 2023, mai mulţi angajaţi CFR Călători, folosindu-se de tabletele repartizate nominal de către angajator, au accesat bazele de date ale instituţiei, în afara orelor de program, dar şi în timpul programului de lucru, depăşindu-şi, astfel, limitele autorizării, după care au rezervat mai multe locuri în vagoanele pe care le deserveau, dar şi în vagoane pe care nu le deserveau, conform planificării în serviciu, blocând, astfel, în bazele de date ale CFR, spre vânzare locurile respective. Prin această acţiune, a fost afectată posibilitatea emiterii biletelor de călătorie prin celelalte canale de vânzare ale CFR (case de bilete, automate kiosk şi online).
Totodată, în perioada 2022 - 2023, mai mulţi angajaţi ai Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători 'CFR Călători' (însoţitori de vagoane speciale de dormit şi cuşetă, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, au introdus în fals, în aplicaţia XSell Mobile datele de identificare ale unor elevi, care potrivit legii beneficiau de gratuitate la călătoria cu trenul pe teritoriul României, biletele emise nefiind utilizate de aceste persoane, ci de persoane necunoscute, care nu achitau tariful corespunzător biletului de călătorie.
S-ar fi dus în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară
Ulterior acestor acţiuni, au pus la dispoziţie situaţiile lunare cu numărul de elevi care ar fi circulat cu trenul, ocazie cu care au determinat funcţionarii publici din cadrul CFR Călători SA să inducă în eroare Autoritatea pentru Reformă Feroviară, prin prezentarea ca adevărată a unor aspecte mincinoase, respectiv a faptului că persoane din categoria elevilor au beneficiat de gratuitate la călătoria cu trenul, prin folosirea de mijloace frauduloase, respectiv a deconturilor întocmite de către angajaţii CFR Călători, în baza situaţiilor centralizatoare privind călătoriile cu trenul ale persoanelor care beneficiază de gratuitate conform legii, în scopul de a obţine contravaloarea tichetelor de călătorie, prin aceasta cauzând o pagubă în sarcina Ministerului Transporturilor.
Conform surselor citate, ancheta nu vizează conducerea CFR sau angajaţi de la Ministerul Transporturilor. Dosarul este instrumentat de Biroul Investigaţii Criminale, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, notează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News