Data publicării:

Sute de mii de germani au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva extremei drepte - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Politica
WhatsApp
Sursă foto: Agerpres
Sursă foto: Agerpres
După 2 săptămâni, germanii continuă să protesteze împotriva AfD. Cei din urmă riscă să fie interziși ca partid în Germania.

Sute de mii de oameni au ieșit în stradă în orașe din Germania în acest weekend, în timp ce țara intră în a doua săptămână de proteste la nivel național împotriva partidului de dreapta Alternativa pentru Germania (AfD). Demonstratiile au căpătat amploare după ce au apărut rapoarte de la site-ul de știri de investigație Correctiv despre o întâlnire a extremiștilor de dreapta la Potsdam, în cadrul căreia au fost discutate politici privind migrația, inclusiv deportări în masă ale persoanelor de origine străină.

AfD, care se situează pe locul doi în sondaje la nivel național, a negat că planurile de migrație raportate sunt politica partidului. Duminică, au avut loc mitinguri în Berlin, München și Köln, precum și în fortărețele tradiționale de vot ale AfD din estul Germaniei, cum ar fi Leipzig și Dresda, cu o prezență în multe locuri mult mai mare decât ar fi fost de așteptat. Organizatorii din München au încheiat demonstrația mai devreme din cauza aglomerației, cu aproximativ 100.000 de participanți, conform poliției. Organizatorii protestului au declarat că au participat 200.000 de oameni. La începutul evenimentului din Berlin, au fost 30.000 de persoane, iar numărul creștea, au spus polițiștii.

De asemenea, zeci de mii au ieșit în stradă în Köln și Bremen duminică. Organizatorii evenimentului estimează că aproximativ 300.000 de oameni au protestat la nivel național sâmbătă. "Este un semnal către lume că nu vom permite asta fără a comenta asupra lor", a spus Steffi Kirschenmann, un consilier social din Frankfurt, unul dintre zecile de mii de oameni care s-au adunat pașnic în centrul orașului Frankfurt sâmbătă, cu temperaturi sub zero grade.

Primarul Frankfurtului, Mike Josef, s-a adresat mulțimii pe Roemer Square, locul unde le-a amintit protestatarilor că regimul nazist a ars cărți. AfD a refuzat să comenteze asupra protestelor îndreptate către el. Liderii de afaceri și-au exprimat părerile, cu Joe Kaeser, președintele consiliului de supraveghere al Siemens Energy (ENR1n.DE), declarând Reuters că rapoartele declanșează "amintiri amare".

Președintele Frank-Walter Steinmeier a văzut mitingurile din întreaga Germanie împotriva extremismului de dreapta ca pe un semn de putere. Într-un mesaj video distribuit duminică, Steinmeier a spus: "Vă opuneți misantropiei și extremismului de dreapta, acești oameni ne încurajează pe toți." A cerut formarea unei alianțe a tuturor democraților, spunând: "Să arătăm că suntem mai puternici împreună." Vicecancelarul german Robert Habeck a declarat unui ziar local că vede demonstrațiile ca pe un semn încurajator pentru democrație. "Este impresionant să vezi că mulți oameni ies acum în stradă și susțin democrația noastră", a spus politicianul din partidul Verde pentru Augsburger Allgemeine.

Consiliul Central al Evreilor din Germania a salutat, de asemenea, manifestațiile. Pentru evrei, aceasta este o imagine "care poate restabili încrederea în condițiile democratice" ale țării, a declarat președintele Consiliului Central, Josef Schuster, la Welt-TV. Börsen-Zeitung din Germania a publicat sâmbătă o serie de declarații de la companiile listate în indicele bursier DAX al Germaniei, în care companiile au condamnat xenofobia, antisemitismul și extremismul politic de pe marginea dreptei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel