Surse CNN: Un complot pentru asasinarea lui Trump
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andreea Deaconescu
WhatsApp
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres
Autoritățile americane au primit recent informații de la o sursă despre un complot al Iranului în scopul de a-l asasina pe Donald Trump. Acest fapt a determinat Serviciul Secret să intensifice măsurile de securitate în jurul fostului președinte, au declarat pentru CNN mai multe surse.

Informări primite înainte de tenativa de asasinare

Nu există nicio indicație că Thomas Matthew Crooks, atacatorul care a încercat să-l ucidă pe fostul președinte sâmbătă, ar fi avut legături cu acest complot, au precizat sursele, potrivit CNN.

Existența amenințării din partea unei agenții de informații străine ostile și măsurile sporite de securitate pentru Trump ridică noi întrebări despre deficiențele de securitate de la mitingul de sâmbătă din Butler, Pennsylvania, și despre modul în care un tânăr de 20 de ani a reușit să ajungă pe un acoperiș din apropiere și să tragă focuri de armă care l-au rănit pe fostul președinte.

Un oficial american în domeniul securității naționale a declarat că Serviciul Secret și organizatorii campaniei electorale a lui Trump au fost informați despre amenințare înainte de mitingul de sâmbătă.

"Serviciul Secret a aflat despre amenințarea crescută de la această sursă de informații", a declarat oficialul pentru CNN. "Consiliul Național de Securitate (NSC) a contactat direct Serviciul Secret pentru a se asigura că vor continua investigațiile. Serviciul Secret a împărtășit aceste informații cu liderul detașamentului, iar organizatorii campaniei lui Trump au fost informați despre o amenințare crescândă. Ca răspuns la această amenințare crescută, Serviciul Secret a mobilizat resurse și capacități suplimentare pentru protecția fostului președinte Trump. Toate acestea au avut loc înainte de ziua de sâmbătă", mai declară acesta.

2. Foto: Ager... (trump7_05949400.jpg)

Foto: Agerpres

Amenințarea din partea Iranului

Campania lui Trump nu a dorit să dezvăluie dacă au fost informați despre amenințarea din partea Iranului. "Nu comentăm detaliile de securitate ale președintelui Trump. Toate întrebările ar trebui adresate Serviciului Secret al Statelor Unite", a declarat campania lui Trump într-un comunicat.

Serviciul Secret a adăugat recent "resurse și capacități de protecție" pentru detașamentul de securitate al fostului președinte, a precizat purtătorul de cuvânt al agenției, Anthony Guglielmi, într-un comunicat duminică.

Oficialii Serviciului Secret au avertizat în repetate rânduri campania lui Trump împotriva organizării mitingurilor în aer liber, care prezintă riscuri mai mari decât evenimentele la care agenția poate controla mai bine accesul, au mai spus sursele. Avertismentele au fost de natură generalistă, au precizat sursele.

4. Foto: Ager... (trump-3_18138000.jpg)

Foto: Agerpres

FBI refuză să comenteze

FBI, care conduce investigația asupra atacului de sâmbătă, a refuzat să comenteze.

Purtătoarea de cuvânt a NSC, Adrienne Watson, a declarat că nu există nicio legătură cunoscută între atacatorul Thomas Matthew Crooks și alte persoane în acest moment.

"Investigația privind tentativa de asasinare a fostului președinte Trump de sâmbătă este în desfășurare. În acest moment, autoritățile care se ocupă cu aplicarea legii au raportat că investigația lor nu a identificat legături între atacator și vreun complice sau conspirator, fie el intern sau extern", a declarat Watson.

3. Foto: Ager... (trump8_55201400.jpg)

Foto: Agerpres

Vechi controverse

CNN a solicitat lămuriri de la Departamentul de Securitate Internă și de la Misiunea permanentă a Iranului la ONU.

Iranul a jurat în repetate rânduri răzbunare pentru uciderea de către armata americană a lui Qasem Soleimani, comandantul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, în ianuarie 2020. Foști oficiali de rang înalt ai administrației Trump care au lucrat în domeniul securității naționale au beneficiat de măsuri stricte de securitate de la părăsirea biroului.

În august 2022, Departamentul de Justiție a anunțat că a luat măsuri de natură penală împotriva unui membru al Gărzilor Revoluționare Islamice pentru încercarea de a orchestra asasinarea lui John Bolton, un fost consilier pentru securitate națională în administrația Trump. Procurorii americani au spus acest complot împotriva lui Bolton a fost pornit "probabil ca represalii" pentru asasinarea lui Soleimani.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a fost, de asemenea, o țintă a complotului de asasinare iranian, potrivit unei surse federale familiarizate cu investigația și unei surse apropiate de Pompeo.

De luni de zile, oficialii americani sunt îngrijorați de amenințarea ca Iranul să încerce să asasineze foști oficiali ai administrației Trump și pe fostul președinte însuși, conform mai multor surse. Însă informațiile recente au sugerat o creștere semnificativă a amenințării, au mai spus sursele pentru CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel