Data publicării:

Supărare în coaliție pe irigații: Boloș ar fi nemulțumit de gândirea de ”anii `50” a lui Daea

Autor: Irina Constantin | Categorie: Politica
WhatsApp
foto Facebook Petre Daea
foto Facebook Petre Daea

A fost o întâlnire fără succes în coaliția de guvernare.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a discutat astăzi cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, pentru a discuta despre soluțiile prin care investițiile în irigații ar putea fi făcute din banii din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). La ședință, a mai participat secretarul de stat în MADR, Iulian Bucur, care are în coordonare Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare – ANIF și programul de investiții în infrastructura prima de irigații.

Agrointeligența scrie, pe surse, că discuția nu ar fi fost una tocmai îmbucurătoare pentru cei doi miniștri, care au viziuni total diferite. Marcel Boloș i-ar fi spus lui Petre Daea că așteaptă propuneri concrete și argumente cu privire la un plan sustenabil de investiții în irigații moderne. Noile norme europene vorbesc despre un consum mic de energie și de apă și asta ar trebui să aducă la Fonduri Europene și Petre Daea, un proiect care ar putea găsi o soluție de finanțare în PNRR, dar conform cu noua viziune a Uniunii Europene, mai verde. 

Ministrul Fondurilor Europene chiar ar fi de părere, conform sursei citate, că Petre Daea nu scapă de mentalitatea anilor `50 în ceea ce privește sistemul național de irigații. Marcel Boloș nu ar fi încrezător că ar urma să aibă pe masă un proiect modern de investiții. 

Prin urmare, conform sursei citate, Marcel Boloș, de la Fonduri Europene, așteaptă de la Petre Daea un proiect ”verde” și modern de investiții în irigații, conform normelor Comisiei Europene, și doar atunci acesta va fi propus pentru a atrage fonduri din PNRR. 

”Bani avem, să nu mai irosim timpul!”


În urmă cu o zi, Petre Daea anunța trei județe în care nu mai este apă pentru irigații. 

”Din nefericire, în Teleorman, Olt și Dolj nu mai avem apă pentru a iriga!

Din cauza faptului ca nivelul Dunării a scăzut, la stațiile de pompare din amenajările Giurgiu - Răsmirești , SPA Pietrișu, amenajarea Viișoara, SPA Roptoare, SPA Gârla Iancului, amenajarea Olt - Călmățui, SPA Dunărea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, stația Vâlcovia, amenajarea Sadova - Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea - Măceșu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat - Băilești, SPA Basarabi, amenajarea Cetate - Galicea Mare, SPA 1, nu mai există nivel de exploatare.

Apele s-au îndepărtat de țărm, cu toate măsurile luate pentru a draga canalele de aducțiune, nu mai avem apă la prize. La Zimnicea, o parte din vadul Dunării s-a transformat în plajă.

În perimetrele în care s-a irigat, starea de vegetație este bună, culturile nu sunt afectate.

Acum toată atenția se îndreaptă spre lucrările de investiții, urmărindu-se graficele de execuție, impunându-se un ritm accelerat al lucrărilor, în așa fel încât să ne realizăm programul de investiții pentru reabilitarea sistemului de irigații din România. Împreună cu directorul general al ANIF, cu specialiștii din teritoriu, am convenit la fața locului să prioritizăm lucrările. Întreruperea pompării apei în sistem o transformam într-o bună oportunitate de executare a lucrărilor în stațiile de pompare și de impermeabilizare a canalelor de aducțiune și distribuție.

Ministerul Agriculturii asigură finanțarea tuturor lucrărilor prevăzute în Programul Național de Reabilitare a Sistemului de Irigații în perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul României. Programul de Reabilitare a Sistemului de Irigații in România este obiectiv prioritar pentru Ministerul Agriculturii!Îi asigur pe fermieri că lucrările de investiții din infrastructura principală se vor realiza la timp. Bani avem, să nu mai irosim timpul!” a scris Petre Daea pe Facebook. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel