"Suntem într-o situație gravă". Veniturile din activele înghețate ale Rusiei, direcționate către Ucraina
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Uniunea Europeană ar trebui să preia 90% din veniturile provenite din activele rusești înghețate în Europa și să le transfere către un fond administrat de UE care să finanțeze arme pentru Ucraina.

"Rușii nu vor fi foarte fericiți"

Propunerea vine din partea șefului politicii externe a blocului, Josep Borrell. Acesta a declarat reporterilor Reuters de la Bruxelles că va înainta miercuri o propunere oficială celor 27 de guverne membre ale UE, înaintea unui summit al liderilor blocului care va avea loc joi și vineri.

Conform planului lui Borrell, veniturile din active, cum ar fi plățile de dobânzi, ar urma să ajungă la Facilitatea europeană pentru pace, un fond extrabugetar care oferă ajutor militar țărilor din afara UE și care a fost utilizat în principal pentru Ucraina.

"Dacă facem asta, ei bine, rușii nu vor fi foarte fericiți", a spus Borrell. "Suma de bani - trei miliarde (de euro) pe an - nu este nici măcar extraordinară. Dar nu este neglijabilă".

Probabil că summitul nu va lua o decizie cu privire la propunere, ci mai degrabă va purta o discuție inițială pe marginea acesteia, au declarat oficialii.

190 de miliarde de euro, reținute

Aproximativ 70% din toate activele rusești reținute în Occident sunt deținute la depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear, care deține echivalentul a 190 de miliarde de euro (206,1 miliarde de dolari) în valoare de diverse valori mobiliare și numerar ale băncii centrale rusești.

Borrell a declarat că nu toți banii care vor intra în Facilitatea pentru Pace din veniturile confiscate vor fi folosiți pentru Ucraina, dar se așteaptă ca cea mai mare parte să fie folosită.

El a propus ca restul de 10% din veniturile confiscate să ajungă la bugetul central al UE - care nu poate fi folosit pentru achiziționarea de arme - pentru a stimula capacitatea de apărare a industriei ucrainene.

Un oficial de rang înalt al UE a declarat săptămâna trecută că activele rusești înghețate în Uniunea Europeană ar putea genera între 15 și 20 de miliarde de euro profituri după impozitare până în 2027, în funcție de ratele dobânzilor la nivel mondial.

Borrell a subliniat că propunerea a fost de a folosi profiturile obținute din activele deținute în Europa și nu activele în sine.

"Suntem într-o situație gravă"

Inițial, oficialii europeni au discutat despre utilizarea profiturilor din activele înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

Însă, în ultimele săptămâni, aceștia s-au concentrat din ce în ce mai mult asupra modului în care să ajute Ucraina din punct de vedere militar, în condițiile în care forțele de la Kiev, lipsite de muniție, se luptă pentru a reține invazia Rusiei, în timp ce un pachet major de ajutor militar american este blocat în Congresul SUA.

"Suntem ... într-o situație gravă. Așa că livrarea de arme este și mai importantă", a declarat un oficial de rang înalt al UE, sub rezerva anonimatului. Dar oficialul a declarat că liderii vor avea nevoie de timp pentru a studia cu atenție propunerea.

"Aveți nevoie de consultanță juridică, aveți nevoie de experți financiari", a spus oficialul, informând reporterii despre summitul din această săptămână.

Cancelarul german Olaf Scholz și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se numără printre liderii care au susținut ideea de a folosi veniturile pentru ajutorul militar acordat Ucrainei.

Borrell a declarat că unii membri ai UE și-au exprimat îngrijorarea cu privire la aspectele juridice, iar alții cu privire la efectul asupra piețelor financiare. Cu toate acestea, el a precizat că Banca Centrală Europeană a fost consultată îndeaproape pe măsură ce personalul UE a elaborat propunerea.

Unele guverne și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea că Moscova ar putea riposta prin confiscarea activelor companiilor occidentale deținute în Rusia.

Însă Borrell a susținut că a sosit momentul să se ia o decizie, care va avea nevoie de acordul unanim al membrilor UE pentru a fi adoptată.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel