Sunt şanse mari pentru o erupţie vulcanică majoră în acest secol. Acum 200 de ani, am avut "anul fără vară". Ce s-ar putea întâmpla acum
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Suhairy  Tri Yadhi, Pexels
Fotografie de la Suhairy Tri Yadhi, Pexels
Cercetătorii avertizează că probabilitatea unei erupţii vulcanice majore în acest secol este de 1 la 6. Această erupţie ar putea schimba complet viaţa de pe Pământ. 

Când vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha'apai a erupt în sudul Pacificului în ianuarie, explozia a fost atât de puternică încât valuri tsunami au lovit coastele Japoniei, Americii de Nord şi de Sud, iar Tonga a suferit pagube care însumează 20% din PIB. Însă ce e mai rău încă nu a venit. 

O analiză a gheţii din Groenlanda şi Antarctica de către o echipă de la Institutul Niels Bohr din Copenhaga arată că o erupţie vulcanică de nivel 7, care ar fi de 10 până la 100 de ori mai mare decât cea din ianuarie, este extrem de posibilă în acest secol. Astfel de erupţii au dus la prăbuşirea unor civilizaţii în trecut, avertizează cercetătorii, conform daily mail

Michael Cassidy, profesor de vulcanologie la Universitatea din Birmingham, a explicat însă că omenirea nu e pregătită pentru aşa ceva. 

"Nu există acţiuni coordonate, nu există investiţii la scară largă pentru a lupta contra efectelor globale ale unui erupţii de mare magnitudine. Asta trebuie să se schimbe", a spus Cassidy. Acesta afirmă că, în ciuda faptului că NASA şi alte agenţii primesc miliarde de dolari pentru "apărarea planetei", acest lucru se referă doar la asteroizi şi comete care ar putea lovi planeta, nu şi la programe dedicate protejării împotriva unui dezastru natural cum ar fi o erupţie vulcanică, eveniment de sute de ori mai probabil decât un impact cu un asteroid sau o cometă. 

Ultima erupţie de nivel 7 a avut loc în Tambora, Indonezia, în 1815, şi a ucis peste 100.000 de oameni în doar câteva zile. Efectele erupţiei au fost resimţite, însă, la nivel global. Acel an a rămas în istorie drept anul fără vară, din cauza cantităţilor uriaşe de cenuşă aruncate în aer. În plus, temperatura globală a scăzut cu un grad atunci. Culturile au fost distruse în China, Europa şi America de Nord, iar ploile şi inundaţiile au dus la răspândirea holerei în India, Rusia şi alte ţări asiatice. 

Conform lui Cassidy, o erupţie similară în lumea de azi ar putea duce la pierderea a milioane de vieţi şi ar putea întrerupe complet comerţul global. 

NASA: Erupția Tonga a aruncat în atmosfera Pământului o cantitate de apă suficientă pentru a umple 58.000 de bazine olimpice

Una dintre cele mai puternice erupții vulcanice de pe planetă a aruncat o cantitate atât de masivă de vapori de apă în atmosferă încât este probabil să încălzească temporar suprafața Pământului, conform detectărilor de la un satelit NASA.

Când vulcanul subacvatic Tonga-Hunga Ha'apai a erupt pe 15 ianuarie, la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, a creat un tsunami, precum și un boom sonic care a încojurat Pământul de două ori.

Erupția a trimis un val înalt de vapori de apă în stratosferă, care este situată între 12 și 53 de kilometri deasupra suprafeței Pământului. A fost suficientă apă pentru a umple 58.000 de piscine de dimensiuni olimpice, conform detectărilor de la un satelit NASA, potrivit CNN.

Detectarea a fost făcută de instrumentul Microwave Limb Sounder de pe satelitul Aura al NASA. Satelitul măsoară vaporii de apă, ozonul și alte gaze atmosferice. După ce a avut loc erupția, oamenii de știință au fost surprinși de  datele care au rezultat în urma monitorizării vaporilor de apă din stratosferă. CITEŞTE AICI MAI MULTE

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel