Data publicării:

Sunt mai multe fire de nisip pe Pământ sau mai multe stele pe cer?

Autor: DCNews Team | Categorie: Arhiva
WhatsApp
mare
mare

Aceasta este o întrebare veche de când lumea pe care fiecare om de știință probabil că și-a pus-o în timpul primului drum la plajă în copilărie. Ei bine, oamenii de știință au, în sfârșit, un răspuns, scrie www.mnn.com.

Autor: Ana-Maria Șinca

Este imposibil să numeri fizic firele de nisip și stelele, dar un grup de oameni de știință de la Universitatea din Hawaii au descoperit  un mod rezonabil de a găsi o estimare. Ei au început prin a aprecia mărimea medie a unui bob de nisip și prin calcularea numărului de boabe de nisip dintr-o linguriță, apoi au luat în calcul numărul de plaje și de deșerturi din lume. După înmulțire, numărul rezultat este enorm, 7.5 x 1018 fire de nisip.

Calcularea numărului de stele este și mai complicată de vreme ce limitele spațiului sunt încă necunoscute. Suntem limitați de ceea ce putem vedea de pe Pământ și de pe orbita Pământului, iar dacă alegem să ne limităm la numărul de stele pe care le putem observa cu ochiul liber, atunci numărul firelor de nisip ar câștiga ușor. Așa că oamenii de știință au estimat numărul de stele ce pot fi observate cu ajutorul telescopului Hubble. Astfel, numărul aproximat de stele observat este de șapte mii de milioane de milioane de milioane de stele.

Dacă vă întrebați care dintre cele două numere este mai mare, răspunsul este: cu mult, numărul corpurilor luminoase de pe cer!

Însă dacă punem lucrurile în perspectivă și ținem cont de faptul că Pământul este o planetă mică în Univers, faptul că sunt atât de multe fire de nisip pe planeta noastră comparativ cu numărul de stele de pe cer este destul de impresionant.

Pentru a pune acest lucru într-o perspectivă mai amplă, cercetătorii de la Universitatea din Hawaii au decis să adauge un al treilea concurent. Ei s-au întrebat câte molocule sunt într-o picătură de apă și au constat că este nevoie de doar 10 picături  pentru ca numărul moleculelor de apă să egaleze numărul stelelor de pe cer. Și această constatare este uluitoare.

Așadar, tot ce știm noi că există poate fi conținut de o singură picătură de ploaie?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel