Summitul Comunității Politice Europene, la Bulboaca. Integrarea Moldovei în UE poate începe de anul acesta; Borrell: Conflictul transnistrean nu ar fi un impediment
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni.  

Update, ora 14:00Klaus Iohannis: "Trebuie să fim din ce în ce mai conştienţi de provocările geostrategice la adresa unor ţări precum Ucraina şi Republica Moldova. Doresc să profit de această ocazie pentru a saluta prezenţa preşedintelui Zelenski, astăzi. Domnule preşedinte, suntem uniţi şi solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina şi poporul său care sunt, în continuare, ţinta atacurilor nemiloase ale Rusiei. Agresiunea militară împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece. Ne revine responsabilitatea, în calitate de comunitate a statelor democratice europene, să răspundem acestui moment istoric şi să îi susţinem pe cei mai vulnerabili dintre noi. Aceste state au ales calea democraţiei pentru a-şi proteja independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială, susţinând valorile care au stat mereu la baza luptei noastre pentru libertate şi democraţie. (...) Summitul nostru trebuie să reafirme cu putere sprijinul nostru de neclintit pentru Ucraina şi cetăţenii săi pentru a învinge agresiunea rusească şi a reclădi o pace bazată pe principiile Cartei ONU".

"România a oferit sprijin crucial pentru gestionarea acestor provocări: prin oferirea de expertiză în afaceri europene, pentru a accelera procesul de reforme şi a iniţia negocierile de aderare la UE, în acest an, prin acordarea de asistenţă financiară şi sectorială substanţială. Platforma de Sprijin pentru Republica Moldova, lansată de România alături de Franţa şi Germania, noul regim de sancţiuni adoptat de Uniunea Europeană cu primele listări de persoane care au acţionat împotriva stabilităţii statului şi noua Misiune de parteneriat a UE în Republica Moldova sunt alte exemple concrete ale sprijinului nostru", a adăugat Iohannis.

"Doresc să le transmit un mesaj tuturor cetăţenilor Republicii Moldova: nu sunteţi singuri! Uniunea Europeană şi ceilalţi parteneri sunt aici, pentru Republica Moldova. Consolidarea Republicii Moldova înseamnă şi consolidarea rezilienţei strategice a Europei. Ceea ce trebuie să facem este să oferim sprijinului nostru mai multă vizibilitate pentru cetăţenii Republicii Moldova. Este important ca ei să constate o îmbunătăţire concretă a vieţii lor zilnice. Acesta este un element crucial pentru o poveste de succes a Republicii Moldova", continuat preşedintele Iohannis.

Update, ora 13:30: Josep Borrell: Republica Moldova decide în mod independent ce se întâmplă cu regiunea transnistreană. Ciprul a devenit membru al UE având o problemă teritorială. Moldova la fel poate să facă acest lucru, a declarat joi Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate. Trebuie să lucrăm la trei lucruri. Să conectăm mai bine oamenii din această comunitate politică, să stabilizăm continentul nostru şi să asigurăm securitatea. Stabilitate, securitate şi conectivitate sunt cele trei cuvinte cheie ale acestei reuniuni din perspectiva construirii unui cadru comun de politici pentru UE.

Update, ora 12:00: Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, despre integrarea Moldovei în UE:

Credem că negocierile privind integrarea Moldovei ar trebui să înceapă anul acesta, suntem impresionați de viteza cu care Moldova a răspuns la recomandările Comisiei și vom fi gata atunci când Moldova e gata, pentru că locul Moldovei este în UE”, a spus Metsola.

Aceasta a afirmat că prezența a aproape 50 de lideri europeni la summitul care are loc lângă Chișinău arată susținerea blocului comunitar pentru „Moldova, pentru Ucraina și o comunitate europeană mai largă”.

Update, ora 11:45Tensiunile din Kosovo, dezbătute la summit:

Preşedinta kosovară Vjosa Osmani: Provocarea vine din partea Serbiei, o ţară care încă trebuie să se împace cu trecutul său. 'Situaţia este tensionată, dar trebuie să ne asigurăm că restabilim statul de drept în Kosovo şi să înţelegem că ameninţarea vine din partea Serbiei care neagă existenţa Kosovo ca stat suveran. Preşedintele Vucic trebuie să înceteze să mai sprijine bandele criminale dacă îşi doreşte cu adevărat pacea.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a cerut autorităţilor kosovare să retragă ceea ce el a numit "pretinşi primari" din nordul Kosovo pentru a dezamorsa o criză care a declanşat violenţe.

Update, ora 11:30: Joseph Borrell şi-a exprimat speranţa că prezenţa zecilor de lideri reuniţi la câţiva kilometri de graniţa ucraineană va transmite un mesaj puternic despre unitatea multor state, nu numai a Uniunii Europene, ci şi a altora, în apărarea ordinii internaţionale.

Este important ca acest mesaj să ajungă la Rusia, a spus Borrell, sosit la reuniunea la care Rusia şi Belarus nu au fost invitate.

Update, ora 11:00Maia Sandu: Astăzi este o zi importantă pentru ţara mea şi pentru Europa. Abia aştept să găzduiesc preşedinţii şi premierii statelor din comunitatea politică europeană. /.../ Avem multe subiecte pe care trebuie să le discutăm. Desigur că vom vorbi despre situaţia din Ucraina, restaurarea păcii pe continent se află pe agenda noastră. Trebuie să reconfirmăm susţinerea faţă de Ucraina în rezistenţa sa în faţa agresiunii ruse.

Update, ora 10:20: Klaus Iohannis: „De la București, în drum spre Republica Moldova, împreună cu Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, pentru a participa la Summitul Comunității Politice Europene, o reuniune importantă pentru întreaga familie europeană”.

Update, ora 10:05: „Mulțumesc Republicii Moldova și suntem fericiți să ne aflăm umăr la umăr. Le mulțumesc moldovenilor pentru primirea refugiaților ucraineni, după războiul pornit de Rusia”, a declarat Volodimir Zelenski.

„Am vorbit despre un pachet de sprijin foarte important și despre o formulă de pace pe care a menționat-o doamna președinte. Suntem într-o perioadă în care organizăm un summit. Formula de pace depinde de foarte multe lucruri, de aceea acum nu am stabilit prea multe detalii cu privire la data summitului”, a continuat președintele Ucrainei.

Întrebat cât de departe poate ajunge ofensiva, acesta a precizat:

„Până la victoria noastră, până în momentul în care vom câștiga sau dacă Rusia va opri războiul mai devreme. Până vor pleca pe teritoriile lor independente de pe teritoriul nostru, acesta este răspunsul”.

Update, ora 10:00: Corina Crețu, europarlamentarul român din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților, susține că Summitul Comunității Politice Europene este un eveniment istoric pentru Republica Moldova.

„Summitul Comunității Politice Europene este un eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova, fiind prima dată când Republica Moldova va fi vizitată de un număr atât de mare de lideri europeni care vin să aducă în primul rând un mesaj de solidaritate și unitate față de Republica Moldova dar și Ucraina, țara aflată într-un război nedrept”, a declarat Corina Crețu pentru TVR MOLDOVA.

„Consider că în cadrul acestui Summit liderii europeni vor vedea nivelul de pregătire a Republicii Moldova precum și determinarea acestei țări de a deveni membră a Uniunii Europene, astfel accelerând perioada începerii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană care sper că vor demara în luna septembrie. Vreau însă să vă asigur de faptul că Republica Moldova este un partener apropiat și prețios al Uniunii Europene, iar relațiile dintre UE și Republica Moldova s-au intensificat în ultimul an pe baza unui angajament reciproc de a consolida asocierea politică și de a aprofunda integrarea economică a celor două părți. Începând din octombrie 2021, Uniunea a acordat Republicii Moldova împrumuturi și granturi în valoare de 1,09 miliarde EUR pentru a-i consolida reziliența, inclusiv sprijin bugetar, asistență macrofinanciară, ajutor umanitar și asistență în cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii și al Platformei de sprijin pentru Moldova”, a adăugat europarlamentarul din partea Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților.

„Reiterez faptul că Republica Moldova trebuie să poată beneficia de instrumentele financiare de preaderare ale UE cât mai curând posibil, astfel este nevoie să fie revizuit Regulamentul IPA III și să fie majorat bugetul acestui instrument. Le doresc mult succes tuturor participanților la Summit-ul Comunității Politice Europene și sper că acest eveniment va contribui la promovarea cooperării transfrontaliere și a schimbului de informații, consolidând solidaritatea între statele europene!”, a mai spus Corina Crețu.

Știrea inițială:

Volodimir Zelenski a ajuns la Summit, într-o apariție neanunțată anterior presei. 

Președintele României, Klaus Iohannis, va participa, de asemenea, la Summit. La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern, Președintele Consiliului European, Președintele Comisiei Europene și Președintele Parlamentului European.

Prin găzduirea Summitului Comunității Politice Europene, Republica Moldova își reconfirmă vocația europeană și consecvența în implementarea procesului de reforme necesare în vederea aderării la Uniunea Europeană.

Programul Summitului cuprinde o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor, și grupuri de lucru, care vor avea loc în paralel și în cadrul cărora se vor dezbate teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.

Președintele României va susține o intervenție în cadrul sesiunii plenare și va participa la grupul de lucru privind securitatea. În cadrul dezbaterilor, Președintele Klaus Iohannis va aborda aspectele de actualitate generate de impactul războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, în domeniile securitar, economic, alimentar sau umanitar; sprijinul susținut pentru Republica Moldova și Ucraina, coordonarea eforturilor comune pentru combaterea amenințărilor hibride, de la atacuri cibernetice, la dezinformare și campanii de manipulare; creșterea rezilienței și continuarea sprijinului acordat statelor vulnerabile din regiune.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european, se mai arată în comunicat. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel