Succesorul lui Putin, în pregătire. Alexei Diumin, fostul bodyguard al șefului Kremlinului, numit secretar al Consiliului de Stat
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres
Kremlinul a anunțat miercuri că președintele Vladimir Putin l-a numit pe Alexei Diumin, fost consilier și fost bodyguard, în funcția de secretar al Consiliului de Stat, un organism consultativ pentru șeful statului rus, scrie Reuters.

Această decizie vine în urma realegerii lui Vladimir Putin pentru un nou mandat de șase ani la începutul acestui an. După victoria sa electorală, Putin l-a numit pe Diumin în poziția de consilier specializat în industria apărării, consolidând astfel rolul său în structurile de putere ale Rusiei.

Alexei Diumin, cunoscut pentru loialitatea sa față de Putin, a avut o carieră diversificată în cadrul aparatului de securitate rusesc. Înainte de a deveni consilier prezidențial, Diumin a servit ca bodyguard personal al lui Putin, apoi a ocupat diferite poziții în cadrul Ministerului Apărării și în administrația regională.

Numirea sa ca secretar al Consiliului de Stat subliniază importanța pe care președintele Putin o acordă menținerii unei echipe apropiate și de încredere în jurul său, mai ales în contextul provocărilor internaționale și interne cu care se confruntă Rusia, după ce a invatat Ucraina.

Consiliul de Stat, deși este un organism consultativ, joacă un rol esențial în formularea politicilor și strategiei naționale a Rusiei. Numirea lui Diumin în această poziție reflectă intenția lui Putin de a avea alături persoane care îi împărtășesc viziunea și care pot implementa eficient directivele sale, mai ales în domenii sensibile precum apărarea și securitatea națională.

Unii analiști speculează că, prin această mutare, serviciile rusești îi pot pregăti și un succesor lui Vladimir Putin.

Această decizie vine în contextul unor schimbări semnificative în structurile de putere ale Rusiei, care au avut loc după realegerea lui Putin pentru un nou mandat de șase ani, la începutul acestui an.

Președintele rus, Vladimir Putin, l-a retrogradat pe Nikolai Patrușev, un veteran al Războiului Rece care a elaborat strategia de securitate națională a Kremlinului, la un post de supraveghere a industriei de construcții navale, promovând în același timp doi locotenenți mai tineri în funcții superioare în cadrul Kremlinului.

Putin l-a menținut pe Anton Vaino, în vârstă de 52 de ani, în funcția de șef de cabinet, iar pe Alexei Gromov, de 63 de ani, și Serghei Kiriyenko, de 61 de ani, ca primii adjuncți ai șefului de cabinet. În același timp, i-a mai oferit fostului bodyguard Alexei Diumin, de 51 de ani, un post în cadrul Kremlinului și l-a promovat pe Maxim Oreșkin, de 41 de ani, la funcția de adjunct al șefului de cabinet.

Nu există informații de încredere despre cine ar putea fi favorizat de Putin, iar a fi identificat public ca un potențial succesor nu este ceva de dorit, având în vedere riscurile asociate cu a fi văzut ca un challenger. Cu toate acestea, numele lui Diumin, Oreșkin și Patrușev junior - toți promovați în cadrul ultimei reorganizări - au fost de mai mult timp subiect de speculații în rândul elitei politice din Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel