Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Suc de cătină cu miere. Beneficii, contraindicații și mod de preparare

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Sucul de cătină cu miere se prepară simplu și rapid. Poate fi păstrat la frigider chiar și trei luni, timp în care puteți profita la maximum de beneficiile sale miraculoase.  

Alegeri prezidentiale 2024

Cătina conține vitamina C, vitamina A, complexul de vitamine B (B1, B2, B6, B9, colină, inositol), vitaminele E, K, P și F, dar și celuloză, carotenoide – beta caroten (în concentraţie mai mare decât se regăseşte în morcovi) , microelemente precum calciu, fosfor, magneziu, potasiu, fier, sodiu, acizi graşi polinesaturați, uleiuri complexe din care se obţine uleiul de cătină, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, serotonină, aminoacizi, fitosteroli şi enzime.

Datorită conținutului de vitamina C, cătina are un puternic efect antioxidant, fiind un bun emolient, citoprotector, imunostimultor, vitaminizant, depurativ, antiinflamator, cicatrizant. Fructele de cătină sunt extrem de benefice pentru sănătate, constituind un adevărat aliat al sistemului imunitar.

Din păcate, sunt și persoane care nu se pot bucura de efectele binefăcătoare ale cătinei. Printre acestea se numără: femeile însărcinate, persoanele care suferă de diaree și cele care urmează un tratament cu medicamente anticoagulante.

Suc de cătină cu miere: Rețetă simplă și rapidă

Pentru această rețetă aveți nevoie de: 300 de grame de cătină (din care obțineți 200 de grame de suc) și 200 de grame de miere de albine.

Primul pas este să spălați și să uscați foarte bine cătina. Apoi, puneți bobițele în bolul unui robot și mixați foarte bine. Puneți un tifon împăturit peste un castron, turnați cătina pasată și stoarceți totul foarte bine, prin strângere. Cântăriți sucul și adăugați peste el echivalentul în grame de miere. Amestecați foarte bine, turnați în borcane și închideți capacele. Puneți borcanele în frigider și consumați la nevoie.

Nu vă speriați dacă sucul se va precipita, adică dacă se va separa partea lichidă de cea densă. Acest lucru este normal. Este suficient să agitați borcanul, iar sucul să revină la forma inițială.

Important de precizat este că pulpa rămasă nu se aruncă. Se întinde pe o bucată de hârtie și se lasă la uscat. Apoi, se bune în borcane bine închise și se folosește la prepararea ceaiurilor.

O modalitate de a avea sirop proaspăt zi de zi este să congelați fructele de cătină și să le preparați imediat ce s-au dezghețat.

Sfaturi pentru un suc de cătină excepțional

Sucul de cătină cu miere poate fi consumat doar după ce a fost lăsat măcar câteva zile la macerat.

La stoarcerea sucului evitați să folosiți strecurători din metal. În contact cu acestea, cătina oxidează și nici nu se va filtra foarte bine. De aceea este nevoie să aveți o bucată de tifon curat, împăturit în două sau în patru.

Sucul se păstrează la frigider, deoarece există riscul de fermentare. Un potențial factor care ar putea duce la fermentare este să nu uscați cătina după ce o spălați. De aceea, aveți grijă ca fructele să fie bine uscate.

De asemenea, ideal ar fi să folosiți borcane sterilizate. În acest fel, sucul se păstrează și până la trei luni.

Sucul de cătină cu miere se consumă în prima parte a zilei, deoarece are efect energizant, fapt ce poate influența somnul. Așadar, ar fi bine să nu mai consumați suc de cătină după ora 17, scrie BZI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel