Data publicării:

SUA lansează mai multe atacuri în Yemen, împotriva Houthi - Reuters

Autor: George Eduard Caramiciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Statele Unite efectuează lovituri suplimentare împotriva Houthi în Yemen, după ce au refuzat să înceteze atacurile împotriva navelor comerciale din Marea Roșie.

Forțele militare americane au efectuat marți o nouă lovitură în Yemen împotriva a patru rachete balistice anti-navă Houthi, au declarat doi oficiali americani pentru Reuters, într-o nouă acțiune împotriva grupului aliniat cu Iranul, în legătură cu atacurile asupra transportului în Marea Roșie.

Unul dintre oficiali a afirmat că rachetele au fost lovite deoarece erau pregătite pentru a ataca nave în regiune. Lovitura americană a avut loc în ziua de după ce forțele Houthi au lovit o navă cargo, Gibraltar Eagle, deținută și operată de americani, cu o rachetă balistică anti-navă.

Atacurile Houthi asupra transportului în Marea Roșie au continuat chiar și după ce Statele Unite și Marea Britanie au lansat săptămâna trecută o primă serie de lovituri pentru a slăbi capacitățile Houthi.

În contrast cu loviturile americane inițiale de săptămâna trecută, care au vizat ținte preplanificate, loviturile de marți par să arate că forțele militare americane vor acționa proactiv împotriva capacităților militare Houthi pe măsură ce sunt detectate. Dacă este confirmat, acest lucru ar marca o poziție mult mai hotărâtă pentru forțele militare americane față de Houthi.

Comanda Centrală a Forțelor Armate ale SUA a dezvăluit luni prima captură în peste patru ani de componente avansate de rachete balistice și cu croazieră fabricate în Iran, într-o operațiune din 11 ianuarie care a dus la pierderea a doi membri ai forțelor Navy SEAL lângă coasta Somaliei.

"Analiza preliminară indică faptul că aceleași arme au fost folosite de Houthi pentru a amenința și ataca navigatorii nevinovați de pe navele comerciale internaționale care tranzitează Marea Roșie", a declarat Centrul de Comandă într-un comunicat.

Houthi, care controlează părțile cele mai populate ale Yemenului, au afirmat că atacurile lor asupra navelor comerciale au scopul de a sprijini palestinienii în războiul dintre Israel și Fâșia Gaza. Atacurile lor au perturbat transportul global și au stârnit temeri cu privire la inflație la nivel mondial. De asemenea, au crescut preocupările despre consecințele războiului dintre Israel și Hamas, că ar putea destabiliza Orientul Mijlociu.

Mișcarea Houthi a jurat să continue atacurile în ciuda loviturilor de săptămâna trecută asupra capacităților radar și rachete. Unii experți cred că ei ar putea privi cu bunăvoință un conflict cu Statele Unite și aliații săi.

Un transportator cu pavilion maltez, deținut de o companie grecească, a fost țintit și lovit de o rachetă în Marea Roșie, la 76 de mile nautice nord-vest de portul yemenit Saleef, a informat o firmă de securitate marți. Reprezentantul militar Houthi, Yahya Sarea, a declarat într-un comunicat că s-a produs "un lovit direct" asupra navei Zografia, care se îndrepta spre Israel cu rachete navale. Nava cu încărcătură a suferit daune materiale, dar nu s-au înregistrat răniri, potrivit unei firme de securitate și a două surse din Ministerul grec al Transporturilor, notează Reuters.

Luni, operatorul cu sediul în SUA al navei Gibraltar Eagle, Eagle Bulk Shipping, a declarat că a fost lovit de un "proiectil neidentificat" în timpul navigării la 100 de mile (160 km) în largul Golfului Aden. Atacul a provocat un incendiu într-un compartiment al navei, care transporta produse din oțel, dar nu s-au înregistrat victime, iar nava și-a continuat drumul.

Vasele de containere au încetinit sau au schimbat direcția în Marea Roșie, care duce la Canalul Suez, cea mai rapidă rută de transport de mărfuri din Asia în Europa. Multe nave au fost nevoite să adopte ruta mai lungă prin Capul Bunei Speranțe.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel