SUA: Carolina de Sud a reintrodus plutonul de execuție pentru condamnații la moarte
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 19 mai 2021, 15:26
WhatsApp
SUA: Carolina de Sud a reintrodus plutonul de execuție pentru condamnații la moarte  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
SUA: Carolina de Sud a reintrodus plutonul de execuție pentru condamnații la moarte / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Statul Carolina de Sud din SUA a reintrodus plutonul de execuție pentru condamnații la moarte. 

Guvernul republican al Carolinei de Sud, Henry McMaster, a semnat vineri un proiect de lege care permite condamnaților la moarte să aleagă metoda de execuție  între un scaun electric sau un pluton de execuție în cazul în care nu sunt disponibile injecții letale, potrivit site-ului legislativului de stat.

„În acest weekend, am ratificat o lege care va permite statului să aplice pedeapsa cu moartea. Familiile şi apropiaţii victimelor au dreptul să ţină doliu şi să obţină dreptate prin lege. Acum, putem face asta”, a explicat Henry McMaster pe Twitter.

Deși nu au existat execuții federale sau de stat de când președintele Joe Biden a preluat funcția, potrivit Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea, aproximativ 2.500 de bărbați și femei stau pe coridorul morții în închisorile federale și de stat din SUA. Democrații progresiști ​​din Congres au cerut președintelui să semneze un ordin executiv care să pună capăt pedepsei cu moartea.

Dacă deținutul nu face alegeri, Departamentul pentru corecții al statului va folosi electrocutarea pentru a săvârși execuția. Carolina de Sud este acum al patrulea stat care permite executarea de către plutoane de execuție, alăturându-se Oklahoma, Mississippi și Utah, potrivit CNN.

Decizia este considerată „îngrozitoare, şocantă şi abominabilă”

Organizaţia de ajutorare a deţinuţilor Incarcerated Outreach Network, cu sediul în Carolina de Sud, a denunţat pe Twitter o decizie „îngrozitoare, şocantă şi abominabilă”.

Scaunul electric, supranumit „Old Sparky”, nu a mai fost utilizat din 2008, iar ultima execuţie prin injecţie a fost în mai 2011, potrivit Departamentului penitenciarelor de stat şi al mass-media locale.

Carolina de Sud este al patrulea stat american care permite aplicarea pedepsei cu moartea printr-un pluton de execuţie, alături de Mississippi, Oklahoma şi Utah, potrivit Centrului de informare asupra pedepsei cu moartea (DPIC).

Doar trei condamnaţi au murit în faţa unui pluton de execuţie, toţi în Utah, după restabilirea pedepsei cu moartea de Curtea Supremă în 1976, potrivit DPIC, notează Descopera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?