Studiul care a cutremurat lumea sportului. Joggingul, periculos pentru sănătate
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
Foto: BBC.COM
Foto: BBC.COM
"Joggingul intens echivalează pentru sănătate cu lipsa totală a alergării" sau "Alergatul rapid este la fel mortal cu statul pe canapea" citează BBC. Sunt doar două dintre titlurile alarmante care apar în Daily Telegraph și în alte ziare din toată lumea. 

Titlurile sunt bazate pe un amplu studiu danez, realizat pe 1.000 de joggeri și 4.000 de persoane sedentare. Cercetarea este una de revenire, după o alta realizată în urmă cu 12 ani. A fost publicată în prestigioasa revistă a Colegiului American de Cardiologie.

Concluzia studiului a fost că persoanele care practică o alergare ușoară și moderată trăiesc mai mult decât persoanele cu o viață sedentară și care nu practică deloc sport. Surpriza studiului au fost joggerii care aleargă rapid și se antrenează intens. Din această categorie ultimă categorie fac parte joggerii care aleargă mai mult de trei ori pe săptămână, cel puțin două ore și jumătate în total.

Dar lucrurile nu stau chiar așa. O spune chiar principalul autor al studiului

Chiar dacă numărul persoanele care făceau parte din studiu este mare, aproximativ cinci mii, numărul persoanelor care se încadrează în profilul joggerilor care se antrenează intens a fost destul de scăzut. Doar 36 de persoane din cinci mii făceau parte din această categorie. Până la studiul recent de revenire față de cel realizat în urmă cu 12 ani, doi dintre ei muriseră. Cei care critică studiul spun că numărul joggerilor care se antrenează intens este prea mic pentru a fi semnificant. Același lucru îl spune și doctorul cardiolog Peter Schnohr, principalul autor al studiului, după publicarea studiului. El precizează că nu poate spune cu siguranță că lucrurile așa stau, nu are această certitudine și că "oricine poate greși pe hârtie". Schnohr adaugă că este convins că oamenii care vor citi rezultatele studiului său vor fi conștienți că este evident că din analiza statistică nu poți fi sigur cu privire la ideea că joggeri care se antrenează intens au aceeași speranță de viață cu cei care nu se antrenează deloc. "Nu trebuie înțeles greșit", a subliniat Peter Schnohr. 

Doctorul cardiolog spune că nu crede că a speriat joggeri, pentru că "nu spune că oamenii n-ar trebui să meargă la maraton, ci doar că ar trebui să meargă anual să-și facă investigații, o ecocardiografie cu rol preventiv". Cardiologul a precizat că nu se îngrijorează că nu vor mai alerga oamenii din cauza studiului său. "Mereu ai morți la maratoane și așa mai departe", a mai spus cardiologul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel