Studiu: Xenical și Alli, medicamente pentru slăbit care pot provoca insuficiență renală acută
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
alli_xenical
alli_xenical

Orlistat, comercializat sub numele de Xenical şi Alli, medicamente folosite în cazul obezităţii, ar putea provoca insuficienţă renală acută, este concluzia unui recent studiu canadian publicat de revista Archives of Internal Medicine.

Un medic canadian a identificat 953 de consumatori de orlistat în perioada 2002 - 2008, din care un număr de 18 (2 %) au suferit de insuficienţă renală acută în anul următor prescrierii medicamentului. Aceste probleme renale, cauzate de excesul de cristale de oxalat, confirmă recentele observaţii, consideră autorii studiului, ce vor să atragă atenţia asupra acestui efect secundar extrem de grav, care nu este menţionat mereu în prospectul de folosire al produsului, informează Agerpres.

De asemenea, asociaţia americană a consumatorilor Public Citizen a cerut agenţiei pentru medicamente 'Food and Drug Administration' retragerea de pe piaţă a orlistatului. Asociaţia, care a mai făcut o asemenea cerere acum câţiva ani, este îngrijorată de riscul de afecţiuni hepatice severe care pot duce chiar la deces, de pancreatite acute, uneori mortale, şi de afecţiuni renale acute. La rândul lui, grupul GlaxoSmithKline, care comercializa Alli din 2009 în Europa (de mai mult timp în Statele Unite) a comunicat că va renunţa la vânzarea acestui medicament, din motive oficiale, de natură economică.

În Franţa, Alli face parte din medicamentele controlate de Agenţia franceză pentru securitatea produselor sanitare (AFSSAPS), din cauza riscului de folosire abuzivă, de producere de tulburări pancreatice şi 'a unui semnal recent legat de producerea de afecţiuni hepatice'. 'Nu avem semnale care să justifice întreruperea comercializării, dar raportul beneficiu/riscuri este în curs de reevaluare pentru a stabili dacă sunt necesare măsuri suplimentare', precizează directorul AFSSAPS.

În ceea ce priveşte Xenicalul, comercializat de peste zece ani, el a fost prescris unui număr de 38 de milioane de persoane din lumea întreagă, arată firma Roche, care pare neîncrezătoare în ceea ce priveşte riscul de insuficienţă renală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel