Studiu: Vaccin împotriva cancerului de cap şi gât, testat cu succes. Foloseşte ADN din tumora pacientului
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un vaccin revoluţionar, creat folosind tehnologia perfecţionată în pandemia de COVID, a dat rezultate încurajatoare la pacienţii cu cancer de cap şi gât. Vaccinul foloseşte ADN din tumora pacientului.  

Potrivit Sky News, datele preliminare dintr-un studiu clinic care se desfăşoară la Centrul de tratare a cancerului Clatterbridge, din Marea Britanie, arată că, după câteva luni, cancerul nu a recidivat la niciunul dintre primii opt pacienţi cărora li s-a administrat vaccinul, spre deoasebire de alţi doi pacienţi care nu au fost imunizaţi şi la care boala a revenit. Deşi datele nu sunt suficiente pentru a trage concluzii ferme, dr. Christian Ottensmeier, profesor de imuno-oncologie la universitatea din Liverpool şi consultant oncolog medical la centrul Clatterbridge, care supraveghează studiul, a declarat pentru Sky News că este „optimist”. 

„Da, sunt foarte plin de speranţă. Sunt destul de încântat de asta. Toate datele sunt îndreptate în direcţia bună”, a declarat dr. Christian Ottensmeier.   În total, 30 de pacienţi cu cancer de gât şi la cap vor fi incluşi în grupul de studiu. Jumătate vor primi vaccinul imediat după ce termină tratamentul convenţional, iar ceilalţi vor fi imunizaţi doar dacă boala recidivează.  

Veşti bune şi pentru pacienţii cu cancer ovarian. Un mic studiu clinic realizat în Franţa şi Statele Unite pe paciente cu cancer ovarian a furnizat, de asemenea, rezultate promiţătoare. Serul, denumit TG4050, creat de compania franceză Transgene, a folosit o tehnologie similară celei cu care AstraZeneca a dezvoltat vaccinul anti-COVID-19.

Sistemul imunitar, mai inteligent decât fiinţele umane

ADN-ul prelevat din tumoarea pacientului este amestecat cu un virus inofensiv. Iar atunci când virusul modificat genetic e injectat în organism, acesta antrenează sistemul imunitar să depisteze celulele canceroase, distrugându-le în faza incipientă a formării lor şi împiedicând reapariţia bolii. "Sistemul imunitar poate vedea lucruri pe care noi nu le vedem la scanări. Este mult mai inteligent decât fiinţele umane. Dacă putem antrena sistemul imunitar să atace aceste celule care ar conduce la revenirea cancerului la momentul la care noi nici nu le putem vedea, atunci şansele de supravieţuire pe termen lung ale pacienţilor sunt mult mai mari", a explicat profesorul.   Cercetătorii sunt optimişti cu privire la acest tratament, deoarece este atent personalizat pe cancerul fiecărei persoane. Mutaţiile ADN-ului din tumori variază de la un pacient la altul, se arată într-un raport de la Harvard. Realizarea unui vaccin unic pentru fiecare persoană poate fi mai eficient în ţintirea celulelor periculoase.

Un vaccin care nu previne, ci tratează boala deja instalată

Ideea de a folosi imunitatea organismului în lupta împotriva cancerului nu este nouă, datează de cel puțin 100 de ani, iar în ultimii 50 de ani a generat mai multe premii Nobel dintre care ultimul a fost în 2018. Pe piață mai sunt vaccinuri anticancer, care funcționează ca prevenție împotriva cancerului - vaccinul anti-HPV sau împotriva hepatitei B (hepatita B poate duce la heptocarcinom, un cancer al ficatului). Ce aduce nou acest vaccin este de a folosi, de a stimula imunitatea naturală a organismului în a lupta împotriva bolii. Acest vaccin nu este unul menit să prevină cancerul, ci se adresează pacienților care au boala deja instalată, a explicat unul din medicii angrenaţi în proiect.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel