Data publicării:

Studiu surpriză. Laptele ar putea scădea riscul de îmbolnăvire cu diabet

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
FOTO: Pexels
FOTO: Pexels

O cercetare recentă evidențiază rolul laptelui și al produselor lactate în scăderea riscului de a dezvolta diabet. Iată tot ce vrei să știi.  

Persoanele cu diabet zaharat trebuie să fie foarte atenți atunci când își elaborează dietele, deoarece le poate afecta nivelul zahărului din sânge. 

Laptele este de obicei considerat o parte crucială a dietei noastre, fiind bogat în proteine, calciu, grăsimi sănătoase și alți nutrienți vitali. 

Cu toate acestea, în ultimii ani a existat o dezbatere dacă persoanele cu tulburare metabolică ar trebui sau nu să consume lapte în mod regulat. 

Laptele poate conține grăsimi nesănătoase care pot crește riscul de boli cardiovasculare asociate cu diabetul, scrie Hindustan Times

Cu toate acestea, o cercetare recentă sugerează că laptele și produsele lactate, în special cele fermentate, au fost asociate cu un risc scăzut de a dezvolta diabet. În plus, lactatele au oferit protecție împotriva sindromului metabolic și obezității.

Poate laptele să prevină diabetul?

„Laptele și diabetul au devenit un subiect controversat, mai ales în ultimii ani. Grupurile de activiști sunt de părere că laptele de vacă nu este potrivit pentru consumul uman. Un alt grup de oameni susțin că consumul de lapte și alte produse lactate este cauza principală a diabetului de tip 2. Rezultatele cercetării noastre au arătat chiar invers. Cercetarea noastră inițială a arătat că consumatorii de lapte au o prevalență scăzută la dezvoltarea diabetului și a obezității în studiul epidemiologic urban-rural din Chennai (CURES). 

Dar, deoarece CURES a fost un studiu transversal, a fost sensibil la factorii de confuzie care nu au putut fi luați în considerare. Ulterior, 130000 de persoane au participat la studiul epidemiologic prospectiv urban-rural (PURE), un studiu longitudinal pe termen lung, realizat în 27 de țări. Am monitorizat persoanele care nu au avut diabet pe o perioadă de 10 până la 15 ani, pentru a stabili câți au dezvoltat diabet mai târziu, iar ulterior am corelat dezvoltarea bolii cu consumul de lapte și produse lactate”, a declarat dr V. Mohan.

„În acel studiu, am reușit să demonstrăm că cei care au consumat lapte, alte produse lactate, în special produse lactate fermentate, cum ar fi iaurtul, brânza și untul, au experimentat rate mult mai scăzute de diabet. S-a descoperit că laptele are efecte protectoare, ", spune Dr Mohan.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel