Data publicării:

Studiu. Prelungirea perioadei fertile a unei femei îi poate crește șansele pentru o viață mai lungă

Autor: Andreea Ditcov | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)
Sursă foto: Pexels (RODNAE Productions)

O perioadă fertilă mai mare le poate oferi femeilor șansa la o viață mai lungă.

Un organ din corpul unei femei îmbătrânește de peste două ori mai repede decât toate celelalte țesuturi, făcând ravagii atât în rândul ​​​​fertilității, cât și în sănătatea acesteia pe termen lung.

"Ovarele sunt foarte ciudate, în ceea ce privește relația cu restul corpului uman. Ne putem gândi la ele ca pe un model accelerat pentru îmbătrânirea umană", a spus Jennifer Garrison, profesor asistent la Institutul Buck pentru Cercetare asupra Îmbătrânirii din California, prima instituție de cercetare biomedicală dedicată exclusiv științei îmbătrânirii.

Semnele de îmbătrânire apar chiar și la 20 de ani

„Când o femeie are vârsta de 20 de ani sau este la începutul decadei de 30 de ani, restul țesutului ei funcționează la performanță maximă, dar ovarele ei prezintă deja semne evidente de îmbătrânire. Cu toate acestea, majoritatea femeilor învață despre ovarele și funcția ovariană atunci când intenționează să le folosească pentru prima dată pentru reproducere și descoperă că sunt geriatrice”, a spus Garrison unei audiențe la Life Itself, un eveniment de sănătate și bunăstare prezentat. anul acesta în parteneriat cu CNN.

Consecințele îmbătrânirii ovarelor se extind dincolo de fertilitate, în special în timpul menopauzei, perioada de timp în care o persoană încetează să aibă ciclul menstrual.

„Când ovarele încetează să funcționeze din cauza menopauzei, ele încetează să producă un cocktail de hormoni importanți pentru sănătatea generală”, a declarat Garrison pentru CNN. „Chiar și la femeile sănătoase, crește dramatic riscul de accident vascular cerebral, boli de inimă, declin cognitiv, insomnie, osteoporoză, creștere în greutate, artrită - acestea sunt fapte stabilite medical.”

Ce-ar fi dacă știința ar putea învăța să încetinească rata de îmbătrânire la ovare?

Însă veștile proaste nu se opresc aici. Vârsta menopauzei este, de asemenea, legată de longevitate. Vârsta medie a menopauzei naturale în Statele Unite este de 51 de ani, potrivit Societății de Menopauză din America de Nord.

„Studiile arată că femeile care au menopauză mai târziu tind să trăiască mai mult și să aibă o capacitate îmbunătățită de a-și repara ADN-ul”, a spus Garrison. „Dar femeile cu menopauză naturală înainte de vârsta de 40 de ani au de două ori mai multe șanse de a muri mai devreme în comparație cu femeile care trec prin menopauză naturală între 50 și 54 de ani”, a spus cercetătoarea. 

Prelungirea perioadei de viabilitate a ovarelor poate prelungi viața unei femei


„Ar fi un schimbător de joc, nu? Femeile ar avea paritate și opțiuni în alegerile lor de reproducere și ar fi împuternicite cu controlul asupra vieții lor”, a spus Garrison. „Și, în același timp, am putea întârzia apariția acestor boli legate de vârstă și, sperăm, să prelungim viața.”

De ce femeile dezvoltă ovare geriatrice până la vârsta de 30 de ani? Știința nu are un răspuns, a spus Garrison, „și cât de puține știm despre de ce se întâmplă asta m-a înfuriat de fapt”.

Un motiv: o lipsă istorică de finanțare pentru cercetarea reproductivă, a spus ea. Apoi, mai este faptul că studiile de cercetare au ignorat în general femeile: „Femele erau considerate a fi confuze în ceea ce privește datele ciclurilor lor și s-a considerat că încurcă datele studiului.”

Astazi asta s-a schimbat. În 2017, National Institutes of Health a emis un amendament la politicile sale privind înscrierea femeilor și minorităților în studiile clinice - rezultatele studiului privind noile mandate lingvistice sunt raportate în funcție de sex/gen și rasă/etnie. În 2020, NIH a emis primul său grant de cercetare privind sexul și genul, numind-o o „realizare notabilă”.

Deși extinderea fertilității va fi unul dintre rezultatele cercetării în domeniu, oamenii de știință nu încearcă să ajute oamenii să se reproducă în mod natural la 50, 60 și 70 de ani, a spus dr. Kara Goldman, profesor asociat de obstetrică și ginecologie la Școala Feinberg din Northwestern. de Medicină.

”Acesta ar fi un obiectiv complet iresponsabil și, în cele din urmă, unul lipsit de perspectivă. Ne gândim la imaginea de ansamblu: cel mai bun mod de a preveni impactul menopauzei asupra sănătății este de a prelungi funcționarea naturală a ovarelor”, a spus Goldman.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel