Data publicării:

Studiu: Pierderea dinților naturali cauzează probleme de memorie

Autor: ana | Categorie: Lifestyle
WhatsApp
tratament_stomatologie
tratament_stomatologie

Lipsa dinților naturali este o cauză a pierderii memoriei, sugerează rezultatele unui nou studiu realizat de oameni de știință de la universități din Norvegia şi Suedia. Cercetarea a reliefat faptul că persoanele care nu mai au dinții lor naturali, produc mai puține impulsuri senzoriale care ajung la hipocamp, o zonă a creierului, responsabilă cu formarea şi restabilirea amintirilor.

Numărul dinţilor pe care îi are o persoană este asociat „într-un mod unic şi semnificativ” cu performanţele pe care le obţine acesta la testele ce vizează memoria episodică, sarcini în care trebuie să îşi amintească evenimente din trecut şi să îşi activeze memoria semantică, scrie Daily Mail, potrivit descopera.ro.

În urma testelor de memorie, la care au fost supuși participanții la studiu, s-a constatat că cei care aveau mare parte din dinţii lor naturali se descurcau cu aproximativ 4% mai bine la testele de memorie, comparativ cu indivizii care nu mai aveau dinţii naturali. „Numărul dinţilor naturali a fost asociat pozitiv cu performanţele memoriei episodice, a capacităţii de a ne aminti şi de a recunoaşte. Numărul natural al dinţilor ar putea fi responsabil pentru 20% din variaţiile capacităţii de reamintire, 15% din variaţiile recunoaşterii episodice şi 14 procente din variaţiile înregistrate la nivelul memoriei semantice”, au notat autorii studiului.

Potrivit sursei citate, implanturile dentare pot reda o parte din semnalele senzoriale care ajung la hipocamp, însă nu au capacitatea de a le reproduce la nivel normal.

O altă interpretare are ca punct de plecare capacitatea de a mesteca. Mestecatul măreşte fluxul sanguin din creier şi are capacitatea de a intensifica activitatea din numeroase zone din creier. Cercetătorii iau însă în calcul și varianta că persoanele lipsite de dinți evită consumul anumitor alimente, ceea ce duce la un aport insuficent de vitamine, proteine și calorii.

La studiul realizat de cercetători de la universităţile Umea şi Stockholm şi de la Institute of Clinical Dentistry din Tromsx, Norvegia, au participat  273 de indivizi, cu vârste cuprinse între 55 şi 80 de ani. În medie, participanţii aveau între 22 şi 10 dinţi naturali, comparativ cu 32 de dinţi cât au oamenii în mod normal. Mai bine de 70% din dinţii lipsă erau molari.
Spălatul pe dinți te ferește de demență senilăÎn 2011, un studiu al cercetătorilor de la Universitatea California a arătat că cei care-şi păstrează sănătoşi dinţii şi gingiile prin periajul regulat prezintă un risc mai mic să dezvolte demenţă la bătrâneţe. Studiul realizat pe parcursul a 18 ani, pe aproape 5.500 de vârstnici a reliefat că persoanele care se spălau o singură dată pe zi pe dinţi prezentau un risc cu 65% mai mare să dezvolte demenţă decât cele care recurgeau de trei ori la periaj zilnic. Unele studi, de asemenea, au dovedit şi că bolnavii de Alzheimer, cea mai comună formă de demenţă senilă, au în creier mai multe bacterii determinate de boli ale gingiilor decât persoanele care nu suferă de această boală, motiv pentru care medicii cred că bacteriile care provoacă bolile gingivale ajung în creier şi determină inflamaţii ale acestuia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel