Studiu: Obezitatea și diabetul sunt în creștere la nivel mondial. În 2019 am pierdut 160 de milioane de ani de viață sănătoasă
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Mike Delima/ Pexels
Fotografie de la Mike Delima/ Pexels
Alimentele procesate cresc obezitatea și diabetul: În 2019 am pierdut 160 de milioane de ani de viață sănătoasă, spun cercetătorii.

Bolile metabolice sunt în creștere în întreaga lume și, în special, locuitorii țărilor cu venituri mici plătesc prețul.

Un studiu condus de Universitatea Națională din Singapore a analizat datele din Studiul Global Burden of Disease, Injuries, and Risk Factors Study, raportul care monitorizează anual cauzele deceselor în peste 200 de țări și a concluzionat că, în perioada 2000-2019, a crescut îngrijorător de multincidența unui număr de boli metabolice asociate: obezitatea, hipertensiunea arterială, diabetul de tip 2, colesterolul crescut și boala ficatului gras nealcoolic.

Potrivit cercetărilor publicate în Cell Metabolism, incidența diabetului de tip 2 a crescut cu peste 1,5% pe an în această perioadă: în 2019, au fost 5.282 de cazuri la fiecare 10.000 de persoane, potrivit unui articol publicat de Focus.

Numărul deceselor și al anilor de viață sănătoasă pierduți din cauza diabetului de tip 2 a crescut, de asemenea, cu 0,08% și, respectiv, 0,77% anual, în ciuda eforturilor multor țări de a contracara această boală.

În ceea ce privește obezitatea, în cei 20 de ani luați în considerare de studiu, anii de viață sănătoasă pierduți din cauza acestei afecțiuni au crescut cu 0,5% pe an, atingând - doar în 2019 - cifra amețitoare de 160,2 milioane per total.

În 2019, obezitatea și colesterolul crescut au fost responsabile pentru 5 milioane și, respectiv, 4,3 milioane de decese în întreaga lume.

Anii de viață sănătoși pierduți din cauza obezității cresc în țările cu venituri mici și medii, și scad în țările cu venituri medii și superioare, se arată în studiu. Acest lucru se datorează faptului că, în multe țări ale lumii, punerea pe masă a alimentelor sănătoase este prea scumpă pentru multe familii.

Apelăm apoi la alimente foarte procesate, bogate în zaharuri și grăsimi, care împreună cu accesul dificil la îngrijiri medicale și puținul exercițiu fizic reprezintă un factor de risc pentru boli metabolice.

Astfel, cercetătorii au emis o avertizare: dacă dietele continuă să fie îmbogățite cu alimente procesate, prevalența obezității va continua să crească, iar acest lucru va crește condițiile asociate cu aceasta, cu consecințe globale grave în termeni economici și de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel