Data publicării:

Studiu nou despre Pfizer. De ce este importantă durata dintre cele două doze ale vaccinului

Autor: Ioan-Radu Gava | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou studiu britanic oferă informații despre importanța intervalului la care cele două doze ale vaccinului sunt făcute.

Un interval mai mare între dozele de vaccin COVID-19 Pfizer duce la niveluri generale mai mari de anticorpi decât un interval mai scurt, a constatat un studiu din Marea Britanie, însă nivelurile de anticorpi nu sunt susținute mult timp după prima doză. Studiul, condus de Universitatea Oxford, ar putea ajuta la informarea strategiilor de vaccinare împotriva variantei Delta.

„Ceea ce am constatat a fost, în medie, faptul că dacă ați avut un interval mai scurt între cele două doze, ați avut anticorpi mai puțini”, a declarat pentru Al Jazeera Susanna Dunachie, profesor de boli infecțioase la Universitatea din Oxford și cercetător șef al studiului.

„Dar acest lucru a fost la nivel de populație, așa că, în primul rând, aș dori să spun că două doze de vaccin Pfizer sunt foarte bune la inducerea răspunsurilor imune, iar dacă ați făcut cele două doze la un interval scurt, nu vă faceți griji, este un vaccin grozav.”, a mai precizat aceasta.

Cum se comportă anticorpii cu varianta Delta

„Pentru un interval mai mare de dozare, nivelurile de anticorpi neutralizanți împotriva variantei Delta au fost slăbite după o singură doză și nu au fost menținute în intervalul anterior celei de-a doua doze”, au spus autorii studiului. Totuși, "după două doze de vaccin, nivelurile de anticorpi neutralizanți au fost de două ori mai mari după intervalul de dozare mai lung comparativ cu intervalul de dozare mai scurt.", au mai precizat aceștia.

Se crede că anticorpii neutralizanți joacă un rol important în imunitatea împotriva coronavirusului, dar nu reprezintă o imagine generală, celulele T jucând, de asemenea, un rol important. Studiul a constatat că nivelurile globale de celule T au fost de 1,6 ori mai mici la un interval lung, comparativ cu intervalul scurt de dozare de 3-4 săptămâni. 

„Deși tindem să subliniem anticorpii neutralizanți ca măsură a răspunsului imun ... imunitatea celulară, care este mai greu de măsurat, e posibil să fie foarte importantă”, a spus Peter English, fost președinte al Asociației Medicale Britanice (BMA).

În decembrie 2020, Marea Britanie a extins intervalul dintre dozele de vaccin la 12 săptămâni, deși Pfizer a avertizat că nu există dovezi care să susțină o eficacitate mai mare la un interval de peste 3 săptămâni. Marea Britanie recomandă acum un interval de opt săptămâni între dozele de vaccin pentru a oferi mai multor oameni o protecție ridicată împotriva variantei Delta, maximizând în același timp răspunsurile imune pe termen lung, potrivit AlJazeera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel