STUDIU: Lambda devine cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2. "O amenințare pentru societatea umană”
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Lambda devine cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2 - STUDIU / Foto: Pixabay
Lambda devine cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2 - STUDIU / Foto: Pixabay
Varianta Lambda, dominantă în America de Sud, devine cea mai periculoasă variantă a SARS-CoV-2, potrivit unui nou studiu.

Varianta Lambda a virusului SARS-CoV-2, identificată pentru prima dată anul trecut în Peru și răspândită acum în majoritatea țărilor din America de Sud,  devine cea mai periculoasă, potrivit unui nou studiu publicat la sfârșitul luni iulie pe platforma de științele biologice și medicale, bioRxiv, scrie Digi24.ro. Această variantă este extrem de infecțioasă și mai rezistentă la vaccinuri decât versiunea originală a virusului SARS-CoV-2, care a apărut inițial în orașul chinez Wuhan, susțin experții.

Potrivit studiului, varianta Lambda s-a răspândit foarte mult în ultima perioadă din cauza a trei mutați, T76I, L452Q și RSYLTPGD246-253N, care au puterea de a se sustrage impactului pe care îl au anticorpii generați de trecerea prin boala COVID-19 sau de vaccin. Acesta lucru ar putea reprezenta un pericol real pentru că ar putea fi afectate și persoanele vaccinate împotriva coronavirusului. Această mutație este strâns asociată cu răspândirea din ce în ce mai mare a numărului de infectări cu varianta Lambda în țările din America de Sud. 

Variantele SARS-CoV-2, mai periculoase decât tulpina originală

Mutațiile coronavirusului au condus la apariția mai multor variante care provoacă boala COVID-19. Sunt considerate mai periculoase decât tulpina originală pentru că se răspândesc mult mai ușor și sunt mai agresive. Momentan, cercetătorii clasifică variantele SARS-CoV-2 în două moduri: variante de îngrijorare și variante de interes, cele din urmă fiind cercetate mai atent de specialiști deoarece generează mai multe mutații care pot duce la o agravare a pandemiei la nivel mondial

Variante de îngrijorare:

Alpha

Beta

Gamma

Delta

Variante de interes:

Eta

Kappa

Lambda

Lota 

Cercetătorii au avertizat  deja că varianta Lambda ar trebui să fie etichetată drept „o variantă de îngrijorare” de către Organizația Mondială a Sănătății și nu să rămână doar o „variantă de interes”, așa cum este catalogată acum. Totuși, deocamdată nu este încă foarte clar dacă varianta Lambda este mai periculoasă decât varianta Delta,  cea care a  dus la creșterea numărului de infectări în multe state din întreaga lume. În pofida acestui lucru, Kei Sato, cercetător la Universitatea din Tokyo, susține că „varianta Lambda reprezintă o potențială amenințare pentru societatea umană”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel