Studiu internațional: contrabanda la granițele României, la cel mai mic nivel din ultimii 15 ani
Data publicării:
Autor: D.C.
WhatsApp
România, care are a doua cea mai extinsă graniță a Uniunii Europene, după Finlanda, a reușit să reducă an de an contrabanda. Un studiu Novel Research arată că traficul ilicit a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 15 ani.

În 2022, media anuală a comerțului ilegal cu țigarete este de 7,1%, cea mai scăzută din ultimii 15 ani. Piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în noiembrie cu 0,3 puncte procentuale, până la 6,8% din totalul consumului, comparativ cu 7,1% în septembrie, conform studiului realizat de compania de cercetare Novel.

„Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, categoria Duty Free deține cea mai mare pondere în noiembrie, de 38,6% din totalul țigaretelor de contrabandă. „Cheap Whites” se află în scădere semnificativă cu 7 p.p. până la 33%, Moldova este în creștere cu 9,4 p.p. până la 14,6%, iar Ucraina și Serbia se situează la nivel relativ constant. Cu toate acestea, pe ansamblul anului 2022, cea mai mare cotă pe piața neagră o dețin cheap whites (46,5%), iar media anuală a ponderii produselor provenite din Moldova este în scădere cu 2,1 p.p. până la 9,7%”, a declarat Marian Marcu, Director General Novel Research.

Tendința de scădere a pieței negre, rezultat al întăririi frontierelor

„La fiecare trecere a graniței, produsele de contrabandă își cresc valoarea, lăsând în urmă pierderi considerabile pentru bugetul de stat, siguranța comunităților și dezvoltarea economică. România încheie însă anul cu o tendință de scădere a pieței negre și cu cel mai mic nivel al comerțului ilicit de țigarete din ultimii 15 ani, un rezultat al eforturilor susținute ale autorităților pentru siguranța frontierelor, recunoscute de altfel la nivel european. Suntem mândri să fim un partener de durată al autorităților și să putem susține aceste eforturi prin campanii de informare pe platforma Stop Contrabanda și acțiuni concrete de donații de echipamente. Vom derula astfel de acțiuni și în 2023 și sperăm ca, în contextul predictibilității fiscale oferite de calendarul de creștere a accizelor pentru produsele din tutun și nicotină, tendința de scădere a pieței negre a produselor din tutun să se mențină, în beneficiul economiei, al societății și al jucătorilor legitimi, deopotrivă”, a declarat Ileana Dumitru, Director juridic și relații publice al Ariei Europa centrală și de sud, BAT.

„România are a doua cea mai extinsă graniță a UE după Finlanda, ceea ce înseamnă că autoritățile de aplicare a legii din țara noastră depun eforturi suplimentare față de alte state membre pentru securizarea frontierelor. Însă nu am cerut și nu cerem nimic de la stat, în afară de stabilitate legislativă și predictibilitate fiscală. Ne dorim ca și în anul care vine să virăm contribuții în creștere, să continuăm parteneriatele cu autoritățile pentru combaterea contrabandei și să reprezentăm astfel o certitudine pentru statul român, care s-ar putea confrunta cu crize fără precedent, generate de situația geopolitică sau evoluția economică globală”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Dragoș Bucurenci: Au fost investite resurse importante

„Ne bucură faptul că încheiem într-un ton pozitiv anul 2022, cu un nivel în scădere al contrabandei, care a atins anul acesta un minim istoric. Să nu uităm că de-a lungul timpului comerțul ilegal a ajuns și la peste 36% din cauza unor modificări bruște ale cadrului fiscal, fapt ce a provocat pierderi de miliarde de euro la buget și a destabilizat un întreg sector economic. Pentru a ajunge unde suntem azi, timp de 12 ani au fost investite resurse importante, a fost nevoie de eforturi susținute și de o colaborare intensă între industrie și autorități pentru combaterea traficului ilicit cu produse din tutun. România are nevoie de venituri bugetare solide, iar PMI va continua să sprijine autoritățile în acțiunile de combatere a comerțului ilicit pentru a sprijini dezvoltarea pe termen lung a economiei și a societății românești”, a declarat Dragoș Bucurenci, Director External Affairs, Philip Morris România.

„Acest nivel minim anual al comerțului ilegal cu țigarete reprezintă o încununare a eforturilor susținute de-a lungul anilor, în parteneriat cu instituțiile abilitate de pe plan intern și internațional, precum și cu mediul privat. Procentul mediei anuale a pieței negre, cel mai scăzut din ultimii 15 ani, semnifică progresele realizate de Vama Română în această perioadă, din punct de vedere al profesionalizării continue, îmbunătățirii dotărilor logistice, intensificării cooperării cu autoritățile vamale din țările vecine. Nivelul mediu anual al contrabandei cu țigarete se află în continuă scădere în ultimii ani de la 13,9% în 2019, la 9,4% în 2020, 8,7% în 2021 până la 7,1% în 2022. Astfel, în privința dosarului României pentru Schengen, considerăm că am reușit să ne îndeplinim obiectivele legate de combaterea traficului ilegal cu țigarete. Pentru anii următori ne propunem menținerea acestui nivel minim istoric, în vederea securizării frontierelor și a veniturilor bugetare ale țării”, a declarat Președintele Autorității Vamale Române, Bogdan Lari Mihei.

Rețele de crimă organizată, destructurate de Poliția de Frontieră

„Activitatea susținută și acțiunile desfășurate de Poliția de Frontieră se reflectă și în cercetarea Novel. Suntem în prima linie pentru combaterea contrabandei, iar acest procent consemnat în noiembrie și media anuală din 2022 reprezintă pentru noi un nou obiectiv ambițios. În primele 11 luni ale anului în curs, am reușit să înregistrăm rezultate foarte bune care constau în capturi semnificative de țigarete și destructurarea de rețele de crimă organizată. Astfel, au fost reținute în vederea confiscării, aproximativ 3,5 milioane de pachete cu ţigări de contrabandă, precum şi peste 50.000 kg de tutun şi tutun pentru narghilea.  Vom continua și în anul care urmează să depunem eforturi pentru a înregistra rezultate cel puțin la fel de bune, în colaborare cu alte autorități abilitate la nivel național și internațional.”, a declarat inspectorul general al Poliției de Frontieră, chestor de poliţie Victor-Ştefan Ivaşcu.

„Faptul că în acest an avem cea mai mică pondere a țigaretelor de contrabandă în consumul de la nivel național ne aduce o mulțumire profesională și ne arată că suntem pe drumul cel bun în ceea ce privește acțiunile de prevenire și combatere a acestui fenomen. Pe de altă parte, ne obligă să continuăm lupta împotriva contrabandei, domeniu care este prioritar pentru Poliția Română.” a declarat directorul Direcției de Investigare a Criminalității Economice - chestor de poliţie Aurel Dobre.

În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creștere cu 13% față de 2020. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel