Studiu: Dietele repetate pot declanşa boala Alzheimer
Demența nu este rezultatul direct al îmbătrânirii, arată studii recente.
Recent, s-a descoperit că pacienții cu boala Alzheimer au niveluri ridicate ale unui anumit tip de zahăr în creier și că prezența zahărului poate juca un rol major în riscul de demență.
Studiul publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a constatat că fructoza ar fi cheia pentru un posibil tratament al bolii Alzheimer. Ea este un tip de zahăr care se găsește în mod natural în fructe, sucuri de fructe, unele legume și miere. Fiind un înducitor natural, fructoza este, de asemenea, o componentă de bază a zahărului de masă și siropului de porumb, care este folosit pentru a aroma multe alimente și băuturi procesate.
Johnson și echipa sa au sugerat că boala Alzheimer este o adaptare dăunătoare a unei căi de supraviețuire evolutivă folosită de animale și de strămoșii noștri îndepărtați în perioadele de penurie. „Un principiu de bază al vieții este să asigure suficientă hrană, apă și oxigen pentru supraviețuire.Multă atenție s-a concentrat pe răspunsurile acute de supraviețuire la hipoxie și foamete. Cu toate acestea, natura a dezvoltat o modalitate inteligentă de a proteja animalele înainte ca criza să apară efectiv”, au declarat autorii studiului pentru Express.
Fructoza, "capul răutăţilor"
Cercetătorii de la Universitatea din Colorado Anschutz Medical Campus au descoperit că principala cauză este legată de metabolismul fructozei, indiferent dacă aceasta a fost consumată sau doar produsă în organism. Mai mult, echipa a observat că fructoza a redus fluxul de sânge către cortexul cerebral al creierului implicat în autocontrol, precum și hipocampul și talamusul. Johnson a spus: „Credem că inițial, reducerea dependentă de fructoză a metabolismului cerebral în aceste regiuni a fost reversibilă și menită să fie benefică. Dar, reducerea cronică și persistentă a metabolismului cerebral determinată de metabolismul recurent al fructozei duce la atrofie progresivă a creierului și la pierderea neuronilor cu toate caracteristicile bolii Alzheimer.”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News