STUDIU: Detartrajul regulat al dinţilor reduce riscul cardiovascular şi a atacurilor cerebrale
Potrivit unui studiu ce a fost prezentat, duminică, în Statele Unite, detartajul regulat al dinţilor realizat de un medic stomatolog reduce riscul de declanșare a crizelor cardiace și a atacurilor cerebrale.
Studiul, realizat de medicii din Taiwan pe un eşantion de peste 100.000 de persoane, a demonstrat că detartrajul dinţilor scade riscul de declanşare a atacurilor cardiace şi cerebrale cu 24%, respectiv 13%, în comparaţie cu persoanele care nu apelează niciodată la această tehnică de igienă dentară.
Participanţii la studiu au fost monitorizaţi pe o perioadă medie de şapte ani, au precizat autorii, care şi-au prezentat concluziile la conferinţa anuală organizată de American Heart Association, la sfârşitul săptămânii trecute, în oraşul Orlando din statul american Florida.
Medicii consideră că un detartraj al dinţilor este "frecvent" atunci acesta este practicat de cel puţin două ori într-un interval de doi ani.
La acest studiu au participat peste 51.000 de adulţi care şi-au făcut cel puţin o dată un detartraj dentar parţial sau complet, în comparaţie cu grupul-ţintă, similar prin prisma distribuţiei femei-bărbaţi, alcătuit din persoane care nu au apelat niciodată la această procedură.
Niciunul dintre participanţii la acest studiu nu a fost victima unei crize cardiace sau a unui atac cerebral la începutul studiului.
Curăţarea şi detartrajul regulat al dinţilor par să reducă dezvoltarea în cavitatea bucală a bacteriilor vinovate de apariţia inflamaţiilor ce pot contribui la apariţia bolilor cardiovasculare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News