Data publicării:
3 aprilie, în istorie: SUA instituie Planul Marshall pentru reconstrucția Europei devastate de Al Doilea Război Mondial

În urmă cu 77 de ani, președintele american Harry Truman semna Planul Marshall, plan esențial pentru reconstrucția economică a Europei afectate de Al Doilea Război Mondial.
Pe 3 aprilie 1948, președintele Truman a semnat Planul Marshall, cunoscut oficial sub denumirea de European Recovery Program (ERP), primul program de reconstrucție conceput de Statele Unite ale Americii pentru a sprijini țările europene devastate de Al Doilea Război Mondial.
Acest plan, numit astfel după Secretarul de Stat George Marshall, care în 1947 a propus ca Statele Unite să ofere asistență economică pentru a restabili infrastructura economică a Europei postbelice, a avut ca scop furnizarea de ajutor financiar rapid pentru refacerea economiilor europene și pentru consolidarea unor alianțe politice și economice cu SUA pe continentul european.
La încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial în 1945, Europa se afla într-o stare dezastruoasă: orașele erau niște ruine, economiile erau distruse, iar oamenii se confruntau cu lipsa hranei. În anii care au urmat, dominarea Uniunii Sovietice asupra Europei de Est și pericolul expansiunii sovietice în Europa de Vest au amplificat sentimentul de criză.
Pentru a face față acestei urgențe, Secretarul de Stat George Marshall a propus, într-un discurs la Universitatea Harvard pe 5 iunie 1947, ca națiunile europene să creeze un plan pentru reconstrucția lor economică și ca Statele Unite să ofere asistență economică.
Pe 19 decembrie 1947, președintele Harry Truman a trimis Congresului un mesaj care urma ideile lui Marshall, propunând ajutor economic pentru Europa. Congresul a adoptat cu o largă majoritate Legea de Cooperare Economică din 1948, iar pe 3 aprilie 1948, președintele Truman a semnat legea care a devenit cunoscută sub numele de Planul Marshall.
În următorii patru ani, Congresul a alocat 13,3 miliarde de dolari pentru recuperarea economică a Europei. Acest ajutor a furnizat capital și materiale de care europenii aveau mare nevoie pentru a reconstrui economia continentului.
Pentru Statele Unite, Planul Marshall a oferit piețe pentru bunurile americane, a creat parteneri comerciali de încredere și a susținut dezvoltarea unor guverne stabile și democratice în Europa de Vest.
Schimbare totală în relațiile SUA-Europa: protecționismul lui Trump amenință economiile globale
La 77 de ani de la implementarea Planului Marshall, relațiile dintre SUA și Europa au cunoscut o schimbare semnificativă. Președintele Donald Trump a optat pentru măsuri economice protecționiste, care nu doar că amenință economiile europene, ci și pe cele globale, având ca scop principal promovarea conceptului populist care i-a adus al doilea mandat în fruntea SUA: Make America Great Again.
Trump a anunțat, miercuri, impunerea unor tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană, 34% din China, 31% din Elveția, 26% din India și 10% din Marea Britanie și Brazilia ș.a.m.d.
Citește și: „Ziua eliberării Americii” și marele anunț al lui Trump privind taxele vamale / Update - Video
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News