Amenințările încălzirii globale: Criza climatică face asigurările imposibile – sectorul financiar, în pericol de colaps

Criza climatică amenință stabilitatea economică globală, iar impactul financiar al schimbărilor climatice ar putea duce la colapsul sistemului capitalist, avertizează un lider al industriei asigurărilor.
Este nevoie urgentă de acțiune pentru a salva condițiile în care piețele – și civilizația însăși – pot funcționa, atenționează un lider de top din cadrul companiei Allianz, potrivit The Guardian.
Criza climatică amenință să distrugă capitalismul, a avertizat un lider de top din domeniul asigurărilor, subliniind că impacturile severe ale vremii extreme sunt atât de costisitoare încât sectorul financiar riscă să devină incapabil să funcționeze.
Günther Thallinger, membru al consiliului de administrație al Allianz SE, una dintre cele mai mari companii de asigurări din lume, a avertizat că planeta se apropie rapid de temperaturi la care asigurătorii nu vor mai putea acoperi multe dintre riscurile climatice. El a explicat că, în absența asigurărilor, care sunt deja retrase în anumite zone, multe alte servicii financiare devin imposibil de realizat, inclusiv ipotecile și investițiile.
Emisiile globale de carbon continuă să crească, iar politicile actuale vor conduce la o creștere a temperaturii globale între 2,2°C și 3,4°C față de valorile din perioada pre-industrială. Thallinger a subliniat că daunele cauzate de o creștere de 3°C vor fi atât de grave încât guvernele nu vor putea oferi ajutoare financiare, iar adaptarea la multe dintre efectele schimbărilor climatice va deveni imposibilă. Thallinger este, de asemenea, președinte al consiliului de investiții al Allianz și fost CEO al Allianz Investment Management.
Afacerea de bază a industriei de asigurări este gestionarea riscurilor, iar acest sector a tratat întotdeauna cu seriozitate pericolele legate de încălzirea globală. Potrivit unor companii din domeniu, daunele cauzate de vremea extremă în perioada 2013-2023 au ajuns la 2 trilioane de dolari, iar estimările pentru 2024 indică o valoare de 400 de miliarde de dolari. De asemenea, unele organizații din industrie subliniază importanța atingerii obiectivului de emisii nete zero până în 2050.
„Vestea bună este că deja avem tehnologiile necesare pentru a trece de la arderea combustibililor fosili la energie fără emisii. Singurul lucru care lipsește este viteza și amploarea. Este vorba despre salvarea condițiilor în care piețele, finanțele și civilizația însăși pot continua să funcționeze”, a spus Thallinger.
Acțiuni urgente necesare în țările din sudul global
Un expert în finanțe sustenabile a declarat: „Această analiză devastatoare din partea unui lider global al asigurărilor subliniază nu doar amenințarea financiară, dar și amenințarea civilizațională pusă de schimbările climatice. Trebuie să fie baza pentru noi acțiuni, în special în țările din sudul global”, a spus Nick Robins.
„Sectorul asigurărilor reprezintă un semnal de avertizare timpurie în fața schimbărilor climatice”, a spus Janos Pasztor, fost secretar general adjunct al ONU pentru schimbările climatice.
Argumentul prezentat de Thallinger într-o postare pe LinkedIn începe cu daunele tot mai severe cauzate de criza climatică: „Căldura și apa distrug capitalul. Casele inundate își pierd valoarea. Orașele supraîncălzite devin nelocuibile. Întregi clase de active se degradează în timp real.”
„Ne apropiem rapid de niveluri de temperatură – 1,5°C, 2°C, 3°C – unde asigurătorii nu vor mai putea oferi acoperire pentru multe dintre aceste riscuri”, a mai spus el.
„Matematica se descompune: primele necesare depășesc ceea ce oamenii sau companiile pot plăti. Acest lucru se întâmplă deja. Întregi regiuni devin neasigurabile”, a adăugat acesta. El a menționat companii care au încetat să ofere asigurări de locuințe în California din cauza incendiilor de pădure.
Criza climatică amenință stabilitatea financiară globală
Thallinger a spus că este un risc sistemic „care amenință chiar fundația sectorului financiar”, deoarece lipsa asigurărilor înseamnă că alte servicii financiare devin indisponibile: „Aceasta este o criză a creditului provocată de schimbările climatice.”
„Acest lucru se aplică nu doar locuințelor, ci și infrastructurii, transporturilor, agriculturii și industriei”, a mai atenționat acesta. „Valoarea economică a întregilor regiuni – de coastă, aride, predispuse la incendii – va începe să dispară din registrele financiare. Piețele vor fi reevaluate rapid și brutal. Așa arată un eșec al pieței indus de climă”, a spus Thallinger.
Niciun guvern nu va putea acoperi daunele când multiple evenimente costisitoare vor avea loc într-o succesiune rapidă, a subliniat acesta, menționând că seria de cheltuieli pentru recuperarea din dezastre în Australia a crescut de șapte ori între 2017 și 2023.
El a afirmat că ideea conform căreia miliarde de oameni ar putea să se adapteze pur și simplu la schimbările climatice din ce în ce mai severe reprezintă un „fals sentiment de siguranță”: „Nu există nicio modalitate de a ne adapta la temperaturi care depășesc limitele de toleranță ale omului… Orașele construite pe terenuri expuse inundațiilor nu pot pur și simplu să se mute pe coline.”
La o încălzire globală de 3°C, daunele climatice nu pot fi asigurate, acoperite de guverne sau adaptate, a declarat Thallinger: „Acest lucru înseamnă că nu vor mai exista ipoteci, nu va mai exista dezvoltare imobiliară, nu vor mai exista investiții pe termen lung, iar stabilitatea financiară va dispărea. Sectorul financiar, așa cum îl cunoaștem, va înceta să mai funcționeze. Și, odată cu el, capitalismul așa cum îl știm nu va mai fi viabil.”
El a spus că singura soluție este reducerea consumului de combustibili fosili sau captarea dioxidului de carbon din atmosferă, orice altă abordare fiind doar o amânare. Thallinger a accentuat că responsabilitatea de a rezolva această criză revine capitalismului, care trebuie să alinieze obiectivele de sustenabilitate cu cele financiare.
După alegerea lui Donald Trump ca președinte al SUA, multe instituții financiare s-au distanțat de măsurile climatice, având în vedere că Trump a descris astfel de acțiuni drept o „escrocherie verde”. În februarie, Thallinger a afirmat: „Costul inacțiunii este mai mare decât costul tranziției și al adaptării. Dacă reușim să realizăm tranziția, vom obține o economie mai eficientă, mai competitivă și o calitate a vieții mai bună.”
Citește și: Se dă undă verde la vânătoarea de turturici: Măsura, criticată de organizațiile de mediu
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News