Urmărește emisiunea live
Data publicării:

Studiu: Celulele canceroase se divid mai repede noaptea

Autor: Elena Didila | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Fotografie de la Anna Tarazevich: Pexels
Fotografie de la Anna Tarazevich: Pexels

Cercetătorii au descoperit că celulele canceroase se divid mai repede noaptea și, prin urmare, au mai multe șanse să metastazeze.

Alegeri prezidentiale 2024

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer în rândul femeilor. Potrivit estimărilor OMS sunt aproximativ 2,3 milioane de femei în lume care contractează boala în fiecare an.

Dar dacă cancerul de sân este diagnosticat la timp, când tratamentul chirurgical este mai conservator și terapia adoptată mai eficientă, supraviețuirea este foarte mare.

Până în prezent, cercetarea cancerului nu a acordat prea multă atenție ”când” tumorile generează celule metastatice, deoarece se presupunea că aceste celule erau eliberate continuu.

Metastazele se formează în principal în timpul somnului

Cu toate acestea, un nou studiu realizat de cercetători de la ETH Zurich, Spitalul Universitar Basel și Universitatea din Basel a descoperit un lucru surprinzător: metastazele se formează în principal în timpul somnului, când pacienții dorm, potrivit Today.

Această descoperire ar putea contribui la dezvoltarea de noi instrumente de diagnosticare și, astfel, la creșterea speranței de viață a pacienților. Descoperirile tocmai au fost publicate în revista Nature. 

Ce este cancerul de sân metastatic

Cancerul de sân metastatic este un cancer avansat care de la sân (de unde a provenit) a ajuns în alte părți ale corpului, prin căile limfatice și vasele de sânge. 

”Cele mai afectate părți ale corpului – explică experții Humanitas – sunt în general oasele, plămânii, ficatul și creierul. Acest lucru se întâmplă deoarece celulele canceroase se înmulțesc mai repede decât celulele sănătoase și se pot răspândi prin circulația limfatică sau sanguină. Unele celule canceroase mor în timpul ”călătoriei”, în timp ce altele, odată ce ajung la ”noua locație”, pot prolifera și pot crea noi tumori. Metastazele pot apărea după câțiva ani de la debutul tumorii primare”.

 

Tumoarea generează mai multe celule canceroase atunci când corpul doarme

Cercetătorii au efectuat studiul pe 30 de femei cu cancer de sân și au descoperit că, în general, cancerul generează mai multe celule canceroase atunci când corpul doarme. Mai exact, aceste celule se divid mai repede noaptea și, prin urmare, au mai multe șanse să metastazeze decât celulele canceroase care părăsesc tumora în timpul zilei. 

”Când bolnavul doarme, tumora se trezește”, a rezumat astfel Nicola Aceto, profesor de oncologie moleculară la ETH Zurich, care a condus studiul.  

Hormonii cheie ai ritmului circadian controlează formarea metastazelor

Studiul arată cum dinamica de generare a CTC (celule tumorale circulante) este determinată de hormonii cheie ai ritmului circadian (adică ceasul biologic care durează aproximativ 24 de ore care reglează alternanța dintre somn și veghe și care se repetă ciclic) precum melatonină, testosteron și glucocorticoizi, în timp ce proliferarea celulelor canceroase este promovată direct de insulină. 

”Cercetarea noastră – a subliniat Zoi Diamantopoulou, autorul studiului și cercetător la ETH din Zurich – arată clar cum evadarea celulelor tumorale circulante din tumora originală este controlată de hormonii care ne determină ritmurile zilei și nopții”.

Cancerul de sân, cum să faceți autoexaminarea și când să vă faceți griji

Rezultatele biopsiilor se modifică în funcție de momentul din zi în care se prelevează recoltarea.

De asemenea, studiul pune în lumina reflectoarelor un alt aspect important: indică modul în care momentul din zi în care sunt colectate celulele canceroase circulante sau prelevat sânge pentru diagnostic poate influența rezultatele testelor. 

Această descoperire importantă îi va determina pe cercetători, de acum încolo, să facă prelevarea la momentele potrivite, întrucât, după cum a explicat însuși Aceto, ”sunt unii cercetători care lucrează dimineața devreme sau seara târziu și analizează sângele în momente neopotrivite”.

”În opinia noastră – a concluzionat Aceto –, aceste rezultate sugerează necesitatea ca profesioniștii din domeniul sănătății să înregistreze sistematic momentul în care efectuează biopsiile. Acest lucru poate ajuta la ca datele să fie cu adevărat comparabile”.

Perspective de viitor

Următorul pas al cercetătorilor va fi să înțeleagă modul în care rezultatele acestui studiu pot fi folosite pentru a îmbunătăți diagnosticul și eficacitatea tratamentelor anticancer.

 În plus, profesorul Nicola Aceto a spus că acum dorește să investigheze dacă și alte tipuri de cancer se comportă similar cu cancerul de sân și dacă terapiile existente pot avea mai mult succes dacă pacienții sunt tratați în diferite momente ale zilei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel