Studiu: Ce s-ar întâmpla dacă ar dispărea miliardarii de pe Pământ?
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Fotografie de la Andrea Piacquadio: Pexels
Cel puțin dintr-un singur punct de vedere ar fi mult mai bine dacă nu am avea miliardari în lume, au arătat cercetările.

Un raport publicat în 6 noiembrie de organizația internațională de caritate Oxfam a arătat că investițiile a 125 de miliardari din întreaga lume emit colectiv 393 de milioane de tone de CO2 în fiecare an.

Acest lucru face ca fiecare dintre miliardari să fie de aproximativ un milion de ori mai poluant decât 90% din umanitate, eliberând în medie aproximativ 3 milioane de tone de CO2 de persoană, comparativ cu 2,76 tone de CO2 per individ obișnuit.

Există aproximativ 2.668 de miliardari în lume astăzi, conform Forbes, așa că cifrele ar fi probabil mult mai mari dacă raportul ar avea acces și la datele lor de investiții.

Cei 125 de miliardari studiați în raport investesc un colectiv de 2,4 trilioane de dolari în 183 de companii din industrii poluante precum combustibilii fosili și cimentul. Studiul a mai constatat că doar un singur miliardar din eșantionul de 125 a avut investiții într-o companie de energie regenerabilă.

Aceste calcule iau în considerare doar impactul poluant al investițiilor miliardarilor, nu nici una dintre emisiile de carbon din viețile lor private, adesea fastuoase.

”Totul despre miliardari dăunează mediului”, a declarat pentru Newsweek, Beatriz Barros, cercetător în domeniul justiției de gen și de mediu la Universitatea Indiana și un examinator extern al raportului.

”Stilurile de viață ale miliardarilor sunt incredibil de intense în carbon și, conform cercetărilor noastre, transportul a fost cea mai dăunătoare activitate. Iahturi, avioane private, elicoptere și mai multe mașini. În cadrul acestora, iahturile și jeturile private sunt elementele care, proporțional, emit mai mult CO2 și sunt cu mai mult inutile - poți zbura cu un zbor comercial cu o fracțiune din CO2/km, iar iahturile sunt luxul suprem gratuit.”

Deci, ce s-ar întâmpla dacă lumea nu ar avea miliardari deloc?

”Impactul global ar fi imens. Miliardarii exercită o influență considerabilă asupra economiilor și piețelor și, până acum, au blocat lumea într-un viitor cu emisii ridicate de carbon, investind în aceste industrii poluante”, a declarat pentru Newsweek, Asfhaq Khalfan, directorul justiției climatice la Oxfam.

”Distribuția emisiilor de carbon în cadrul societății și, prin urmare, responsabilitatea defalcării climatice, este incredibil de inegală. În eșantionul nostru, am constatat că doar 125 de miliardari sunt responsabili pentru la fel de multe emisii de CO2 ca întreaga țară a Franței”. Populația Franței în 2021 era de 67,5 milioane de oameni.

”A scăpa de emisiile de CO2 a 2.668 de miliardari ar fi mult mai semnificativă decât a scăpa de emisiile de CO2 a 2.668 de persoane medii. Cu toții trebuie să facem mai mult pentru a reduce emisiile de CO2, inclusiv miliardarii. În prezent, ei par să creadă asta, pentru că din bogăția și statutul lor, aceste eforturi nu se aplică lor. Trebuie să continuăm să atragem atenția asupra acestei probleme; oamenii trebuie să fie informați și să-și arate nemulțumirea. Opinia publică ar trebui să condamne aceste comportamente, țintind astfel reputația miliardarilor", a spus Barros.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel